Легендата на българския спорт Йордан Йовчев за пореден път демонстрира високата си класа.

39-годишният ни гимнастик постигна целта си на Олимпийските игри в Лондон и успя да се класира за финала на коронната си дисциплина - халки. Данчо зае 8-о място в квалификациите - последното, което дава право на участие във финала. Той получи оценка 15.308, а изпълнението му бе с трудност 6,6.

Това е шесто поредно участие на олимпиада за Йовчев, който направи дебюта си на най-големия спортен форум в Барселона през 1992 година. Въпреки че подготовката му бе нарушена от контузия в китката, сребърният медалист от Атина 2004 стисна зъби и изпълни съчетанието си без сериозна грешка. Той допусна единствено лека неточност при приземяването, но тя не се оказа фатална.

С първа оценка в квалификациите на халки е Чън Ибин (Китай) - 15.858 точки, следван от Матео Моранди (Италия) с 15.766 точки и Александър Баландин (Русия) с 15.666 точки.

Йовчев е олимпийски вицешампион, носител на четири медала от олимпийски игри (сребро от Атина 2004 на халки, бронз на земя от Атина 2004, бронзови отличия на земя и халки от Сидни'2000), четирикратен световен шампион и трикратен световен вицешампион.

Източник: