Кметът на Сливен Йордан Лечков си е закупил огромно имение в Сингапур и до няколко месеца смята да се изнесе от България. Това се говори сред общинските съветници в Града на стоте войводи.

Според мълвата футболната легенда и настоящ подсъдим по серия от обвинения е платил 3,5 милиона долара за голяма триетажна къща с двор от 20 декара, включващ три басейна, красива градина и мини игрище за голф.

Лечков подготвял бягството си в екзотичната държава от две години, когато срещу него започнаха да се сипят обвинения в злоупотреби и името му да се спряга в голям брой далавери.

Сливенският градоначалник е пътувал до Сингапур преди два месеца, когато е сключил договора за покупка на новото си жилище. Той избрал имението по Интернет и успял да свали цената му два пъти. Първоначално то се е продавало за 7 милиона долара. С присъщия си търговски нюх обаче Лече намалил сериозно сумата. Собственик на къщата е бил местен политик, който решил да я продаде заради нужда от свежи пари.

Според мълвата героят от САЩ-94 пътувал до Сингапур със специално нает частен самолет, собственост на варненски бизнесмен. Той платил близо 100 хиляди евро за чартъра, одумват го завистници от родния му Сливен. Заради съображения за секретност било избрано да се потегли от малко и почти непознато летище. Според запознати става въпрос за построената преди 6 години писта за чартърни полети край Приморско. Мястото е навътре в гората и почти не се забелязва от пътя.

Кметът на Сливен бил придружен само от двама близки негови хора, които играели ролята на преводачи и бодигардове едновременно. Цялата операция е отнела четири дни. След пътуването Лече се завърнал доволен в Сливен и коментирал иронично нападките срещу него: “Ще ме хванат за к.ра”, носи мълвата.

Любопитно, е че в Сингапур от близо година живее и друг “герой на капиталистическия труд” - Иво Прокопиев. Йордан Лечков е бил посъветван да отиде в азиатската държава заради либералното законодателство и данъчния рай там. Според законите на Сингапур, който вкара 2 милиона долара в местни банки, веднага получава гражданство. Отделно международните закони за екстрадиране и полицейско преследване не важат в Сингапур. Заради това там убежище са намерили и много преследвани от закона хора от цял свят.

Лечков също е в подобно положение, след като само за две години срещу него бяха заведени над 20 дела. Положението на сливенския кмет е много тежко, като според негови приближени той вече е натрупал дългове от близо 30 милиона лева. В същото време обаче се смята, че чрез различни схеми и бизнеси той е „заработил” над 20 милиона евро. Въпреки че в момента бизнесът му на практика се води фалирал, самият той има заделени солидни средства, с които има намерение да живее в Сингапур, пише blitz.bg.