"Тежи ми, че не си говорим с дъщеря ми Александра. Не съм я гледал по телевизията, защото следя само новините, нищо друго."

С тези думи актьорът Йосиф Сърчаджиев се обвинява, че не може да се обади на рождения ден на извънбрачната си дъщеря Александра Сърчаджиева, която в петък ще навърши Христова възраст - 33 години.

"Не бях добър родител за децата си. Добре, че израснаха добри хора, защото от работа нямах много време да им обръщам внимание. Но продължавам да се боря с демоните си", сподели още актьорът.

Само преди дни - на Великден, Сърчаджиев поиска прошка от близките си за всички прегрешения към тях. Попитан от колегите си дали се е обаждал на извънбрачната си дъщеря да й честити празника, 71-годишният творец обяснил, че тя не иска да го чува, а на него му е много болно от това.

"Преди време Алекс беше казала, че се срамува от факта, че именно той й е баща. От тогава Йосиф не търси контакт с нея", обясни колежка на Сърчаджиев, която той режисира в последната си постановка - "Фалфстаф и веселите съпруги".
Над две десетилетия Йосиф Сърчаджиев отричаше изобщо, че има дъщеря, макар да бе публично известна връзката му с покойната Пепа Николова, майката на Александра Сърчаджиева.

Очевидно в крайна сметка в душата на актьора нещо се е пречупило и той търсел начин да помоли Алекс за прошка. Не случайно именно на Възкресение актьорът заяви в телевизионно предаване:

"Прощавайте! Искам да кажа това на близките си, защото по-често съм зъл с тях, държа се като дявол".

Той нямаше как да спомене името на дъщеря си, защото това е много лично, а и щеше да си докара семейни скандали със съпругата си, режисьора документалист Райна Томова, и с другите си две деца - Ани и Пролетсин, коментираха запознати с драмите в семейството.

Все пак Сърчаджиев, който през 2004 г. получи тежък инсулт и едва оживя, е категоричен, че не се страхува от смъртта, но преди това има да свърши много неща на земята, като това да си "отиде" с прошка в душата.

"Сега съм отшелник отново. Когато нямам работа в театъра, съм в Кирчево. Там засадих вече няколко асми от сорта "Болгар" и съм много доволен от работата си", обяснява Сърчаджиев.

Откакто живее втори живот, той си копае градинката, а в почивката пие по малко биричка.

"Сивотата и простащината в България постоянно ме измъчват. Внимавам в общуването с хората и го правя само с дебели ръкавици", казва Йоско.

Той разказва, че всеки ден, ако не е в столицата, денят в селската му къща започва от 6,30 ч. Един час прави гимнастика, важна за възстановяването след тежкия инсулт. После разхожда кучето Принц, кара колело и плува.

"Чета много бавно, пиша някои неща, свързани със себеусещането ми. Нали знаете, силно обичаме да се самообичаме", споделя през смях актьорът режисьор Йосиф Сърчаджиев.