Концертът „JP3 поздравява БНР” открива Фестивалната седмица на Българското национално радио.

Музикалната проява, която е в рамките на джаз линията на Еврорадио, ще се състои на 23 януари от 19 ч. в Първо студио на БНР. 

Запис на събитието ще бъде излъчен от радиостанциите – членове на Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ в Чехия, Финландия, Хърватия, Норвегия и Словения навръх 78-ия рожден ден на БНР – 25 януари.

В Първо студио на БНР,  музикантите от JP3 -  Живко Петров /пиано/, Веселин Веселинов-Еко  /контрабас/ и Димитър Семов  /барабани/ ще представят пиесите  от  последния си албум – „It’s а Dream” .

Това е първият компактдиск, в който изцяло звучи авторска музика на Живко Петров. В него са включени тринадесет композиции, които  са записани в студиото на Радио  Пловдив - БНР.  Специален гост в  пиесата „It’s а Dream” е известният български цигулар Васко Василев. В проекта участва и струнен квартет.

„С Васко сме свирили много пъти заедно и в България, и в чужбина“, споделя Живко  Петров.

„Той е феноменален цигулар, музикант и преди всичко приятел. Проектът е изцяло акустичен, тъй  като според мен тази музика е най-силно въздействаща за публиката и бързо достига до нея”, разказва композиторът Живко Петров.

„Всички аранжименти са направени от JP3. Бих определил звученето на албума повече като филмова музика, отколкото като джазов. Звукът е концентриран, без особено много импровизация в темите. Има класически фрагменти, съчетани с поп и джаз”, допълва лидерът на формацията.

На концерта в Първо студио на БНР - на 23 януари от 19:00 ч.,  JP3 ще представят пиесите от албума адаптирани специално за джаз формацията.

Кой кой е в JP3?

Живко Петров е един от водещите джаз пианисти на българския подиум, с фин и изискан, виртуозен стил. Работи с най-изявените български инструменталисти и певците – Лили Иванова , Белослава, Камелия Тодорова, Мария Илиева, Васил Петров, Орлин Павлов – звезди на българската поп и джаз сцена. Живко Петров се утвърди и като един от най-талантливите автори на музика - блестящ композитор и аранжор.

Завършва Музикалното училище в София, след което и Държавна музикална академия „Панчо Владигеров”.  Получил е сериозна подготовка в областта на класическата  музика, но се отдава на джаза. Той е сред предпочитаните и често търсени джаз музиканти. Името му се вписва в голяма част от значимите джаз формации в България. Свирил е с музиканти като Чико Фрийман , Васко Василев, Натали Кол.

Сформира своя собствена  формация с името JP3 /Джей Пи трио /, заедно с Веселин Веселинов-Еко –  контрабас и Димитър Семов – барабани. Идеята за създаването на формацията се заражда през 2004 г., след концерт на Фестивала на изкуствата „Аполония” в град Созопол. Пианистът кани двамата свои колеги, за да развият заедно своите музикални концепции.

Веселин Веселинов-Еко е от водещите джаз басисти у нас. Свири в различни фънк, джаз, поп и етно проекти с известни български инструменталисти и певци. Автор е на оригинални композиции и аранжименти. Участвал е в съвместни проекти с Бени Мопин ( Bennie Maupin ), Окай Темиз ( Оkay Temiz ), Ленърд Абърг ( Lenart Aaberg).

Барабанистът Димитър Семов  е сред предпочитаните музиканти канени в най-ярките джаз формации на българската сцена. Клубният и фестивалният подиум също са активна част от творческата му биография като изпълнител. Свирил е в най-ярките формации на родната сцена, със знакови за джаз и поп музиката инструменталисти и певци, със световноизвестни музиканти като Чарлз Папазов ( Charles Papazoff ), Тони Джоунс ( Тony Jones), Глен Ферис ( Glenn Ferris ) и други.