Фенове на астрономията, историята и мистиката се събраха на Зайчи връх в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“, за да посрещнат лятното слънцестоене. Събитието в най-дългия ден от годината се организира единствено на това място в цяла България от Регионален исторически музей – Ямбол. Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ също се включи като предостави своите вина, кръстени на античния тракийски град Kabile.

Всичко започна още преди изгрева на слънцето с танц на жриците в подножието на Зайчи връх. Ритуално факелно шествие поведе публиката до върха, където е светилището. Там посетителите успяха да се заредят с енергията на първите утринни лъчи и да бъдат свидетели на възстановката на древен тракийски ритуал по посрещане на слънцето на скалното светилище на Великата богиня-майка Кибела. „Когато първият слънчев лъч е преминавал през скалния улей и е огрявал образа на богинята Кибела, изсечен в скалата, древните траки са разбирали, че е дошъл най-дългият ден“, коментираха още организаторите. А желаещите да се включат в събитието се увеличават от година на година. Събитието продължи с представяне на „слънчева храна“, приготвена от ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм Ямбол.

„Вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка, решихме да създадем вино, посветено на традицията и обичаите. Така се появи Kabile - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка“, допълниха от „Вила Ямбол“. Събитието продължи с откриване на изложба „Свещените места на траките по долното течение на р. Тунджа“. Най-ранните писмени сведения за производството на вино от траките са от Омир. „Писмени свидетелства подчертават, че за разлика от елините, траките не разреждат виното с вода. Нещо повече - правили са го именно в нашия регион, при това много качествено“, разказват историците. За траките виното било нещо божествено, неизменна част от техните магични ритуали, питието, което ги доближавало до Бога.

Регионът на Ямбол е изключително благоприятен от гледна точка на климатични условия и вид на почвата, ето защо е повече от подходящ за отглеждане на лозови насаждения и добив на висококачествено грозде, допълниха от „Вила Ямбол“, които са сред водещите производители у нас с близо 10 000 дка лозови масиви. Тяхната марка Kabile спечели редица международни отличия от конкурси като Vinalies Internationales, Mondial de Bruxelles и London Experts in Wine Competition, а миналата година Kabile Мавруд Каберне Совиньон се превърна в най-награждаваното българско вино навън. Тази година предстои лансирането на три нови резерви към серията Kabile.