Бившият ангел на Victoria's Secret Кайли Бисути, която се отказа от кариерата си миналия февруари, защото тя бе в противовес с нейната християнска вяра, разказа как модната индустрия я накарала да се чувства като секс-робиня.

Високата и стройна 23-годишна брюнетка, която в миналото живеела в Ню Йорк, а сега в малкото градче Биг Форк в щата Монтана заедно със съпруга си Майк, сподели за телевизионното предаване „Тудей“: „Категорично се чувствах така, че съм принуждавана да продавам секс. Просто започнах да се чувствам експлоатирана и сексуализирана“.

Обяснявайки как дори и с тегло от 52 килограма, тя била смятана за дебела, Бисути добавя: „Благодарна съм на Господ, че ме промени навреме, а не след 5 или 10 години“.

Бисути е написала и книгата „Не съм ангел: От модел на Victoria's Secret към модел за пример“. Книгата е посветена на трудностите, с които тя се е сблъскала като набожен супермодел. Наскоро тя призна, че позирането полугола я е карало да се чувства като „парче месо“.

Нейните публични откровения разгневиха Victoria's Secret, откъдето заявиха, че Бисути постоянно си „измисля опита си при работата с марката“ и „връзката, която просто не съществува“.

Самата тя казва, че не се стреми да охули компанията. „Не става въпрос за Victoria's Secret, става въпрос за модната индустрия като цяло, за оказването на помощ на момичетата, които имат комплекси относно тялото си, страдат от проблеми с храненето, да се каже цялата истина за индустрията“, пояснява тя. „Наистина смятам, че модната индустрия експлоатира момичетата като цяло“, добавя бившата моделка.

По думите й, агентите й постоянно й оказвали силен натиск да бъде „изключително слаба“ и тя се побъркала от „нездравословни диети“, за да сваля килограми. В началото си помислила, че с течението на времето всичко ще се промени, но вманиаченият от външния вид свят, в който тя живеела, в един момент станал твърде много за нея и тя не издържала. „Виждах все повече и повече момичета, които припадаха по време на дефилета, влизаха в болница заради проблеми с храненето. Осъзнах, че това не е само мой проблем. Това бе проблем на цялата индустрия“, спомня си ангелът.

Съпругът й Майк, с който са заедно от четири години и е пастор в черква, също разказа за решението на жена си да се откаже от кариерата на супермоделка. „Тя достигна до решението, казвайки си, че не иска да прави това повече, че не се чувства добре, като се облича оскъдно, за да продава дрехи“, каза той. По думите му, това е една история на човек, който се е стремял към парите и славата, но впоследствие е осъзнал, че тези неща няма да му дадат това, което той търси в живота.

Днес Бисути е доброволец в черквата на мъжа си и работи по „скромна“ християнска модна линия за жени „от всички форми и размери“. Тя е категорична, че е в „тотална хармония“ и никога не е била по-щастлива.

Бисути е израснала в Лас Вегас, мечтаейки за кариерата на модел. “Мислех си, че моделките са стандарта за красота, а щом си красив значи си важен“, обяснява тя. Но когато Бисути се преместила в Ню Йорк на 15 годишна възраст, за да осъществи мечтата си, тя осъзнала, че животът на моделка не е толкова бляскав, колкото си е представяла. „Една от съквартирантките ми, също моделка, бе булимичка, тя повръщаше след хранене. Всяка вечер заспиваше, плачейки. Гледаше се в огледалото и си мислеше, че е дебела, а беше страшно слаба“, спомня си тя.

Като тинейджърка Бисути до толкова ограничила храненето си, че хапвала само пъпеш и ананас и пиела само вода. Така тя успяла да отслабне до 49 килограма, за да устои на натиска на индустрията. На тази възраст тя също започнала да посещава черковна група за младежи заедно с приятел, което в последствие променило живота й. Тя открила Господ и се вдъхновила да стане примерна християнка.

За съжаление, религията не се съчетавала добре с нейния начин на живот. Тя си спомня, че била експлоатирана редица пъти от фотографи и агенти, които я възприемали за сексуален обект. „Исках толкова отчаяно да успея в бизнеса, че се съгласявах с всичко, което ми кажеше агента. Ако кажеше, че трябва да се снимам по голи цици, го правех“, разказва тя. „Тогава бях само на 16“, добавя Бисути със съжаление.

Най-голямата възможност застига Бисути, когато тя печели конкурс за ангел на Victoria's Secret през 2009 г., изпреварвайки над 10 000 жени. Тогава вярата й била подложена на изпитание повече от всякога заради задълженията й на успешен модел.

За една от първите й фотосесии като ангел тя е трябвало да позира в почти прозрачен бански. Фотографът й обещал, че ако на снимките банският бил много прозрачен, той щял да ги промени с Фотошоп. Но седмици по-късно, обяснява тя, момичето открило собствените си снимки в порно сайт. „Това направо ме съкруши“, спомня си тя.

Обратният завой в живота й започнал, когато Бисути се запознала с бъдещия си съпруг по време на пътуване в Мексико. Тя обясни, че искала да спазва християнския си обет към своя съпруг, но от Victoria's Secret я накарали да скрие брака си и да флиртува с други хора.

Чашата преляла по време на фотосесия за списание FHM. Тогава фотографът й казал да се преструва, все едно, че е чисто гола под чаршафите. „Тогава осъзнах, че ми плащат, за да се събличам гола, да позирам провокативно, за да дразня мъжете. Това вече не беше работа на модел. Почувствах се като парче месо“, спомня си тя. Тогава тя се обърнала към Господ за съвет: „Бях в спалнята ми, паднах на колене и започнах да се моля“.

На следващия ден след фотосесията Бисути казва на агента си, че напуска бизнеса завинаги. Красавицата дори отказва да се снима за американската мъжка библия Sports Illustrated Swimsuit Edition и да участва в риалити хита „Dancing With the Stars“, защото не е искала да танцува с друг, освен съпруга си.

Днес Бисути е здрава и щастлива, тежи 56 килограма и живее спокоен живот в малко градче в Монтана. „Вчера направихме 40 буркана зимнина“, хвали се тя, пише blitz.bg.