Мнозина бъркат духовността с религиозност; двете понятия според тях са задължително свързани, което донякъде обяснява девалвирането на всичко, свързано с духовността не само у нас, а и по света. Какво всъщност ни казва понятието духовен?

Концепцията за духа произлиза от латинската дума spiritus, която в превод значи дух. Днес понятието дух се свързва с жизнената енергия на даден човек – тази част от него, която не е във физическия план, в това число и характера, и емоциите. То включва и жизнената сила, и енергията на ентусиазма, решимостта и смелостта.

Известният британски психолог Тони Бюзан разглежда естеството на духовността и демонстрира как можем да развием нейната интелигентност в изданието „Силата на духовната интелигентност“.



В популярната си теория за множеството интелигентности проф. Хауърд Гарднър говори за „плуралистичната визия за ума, при която се взимат предвид различните аспекти на познанието и се приема, че хората имат различни когнитивни качества и контрастиращи когнитивни стилове“.

Разглеждайки по-тясно една от множеството интелигентности – духовната – Тони Бюзан твърди, че тя е неразривно свързана с начина, по който човек расте и развива качества като жизнена сила, енергия на ентусиазма, решимостта, смелостта. Духовната интелигентност е свързана и със защитата и развитието на душата, която в Оксфордския речник на английския език е определена като „моралната и емоционална идентичност“ и интензитета на „емоционалната и интелектуална енергия“.



„Силата на духовната интелигентност“ показва как човек може да развие качествата на личността си – например чувство за истина, честност, справедливост, – като за начало започне да разбира себе си по-добре, а постепенно вземе участие и в живота на околните, и така допринесе за благополучието им. За да успее да развие, овладее, реализира и сподели силата на любовта, човек трябва не само да цени себе си, но и непрестанно да работи върху личните си нравствени принципи, да развива качества като състрадателност и разбиране – както към околните, така и към себе си, да бъде все по-благодарен и щедър, като дава с пълни шепи на другите. Постепенно ще открие как, докато се смее, светът се смее заедно с него, а докато дава път на стаените пориви на детето у него, вътрешната му сила ще се развива и расте – и ще го обогатява все повече и повече.

Бюзан сочи, че когато сме духовно интелигентни, ние сме съзнателни за „голямата картина“ – както за себе си, така и за вселената и своето място и цел в нея, и не бива да изпускаме от погледа си тази голяма картина.

Известен с прочутата си методика за запомняне, творчество и организация на мисленето, която самият той нарича мисловна карта, и в „Силата на духовната интелигентност“ Бюзан не изневерява на стила си – книгата съдържа 8 мисловни карти.
Бюзан е роден през 1942 г. в Лондон, Великобритания. Завършва гимназията „Kitsilano“ във Ванкувър. Познат е на българския читател с книгите „Как да чета бързо и да постигам повече“, „Как да уча бързо и да запомням лесно“, „Супер памет“, „Твоят ум може всичко“ и „Силата на творческата интелигентност“.