Джордж Бърнард Шоу е казал: „Няма по-искрена любов от тази към яденето.“

В допълнение на неговите думи д-р Шиам Сингха – виден специалист по холистична медицина, би добавил, че няма и по-добър начин човек да поддържа здравето си в отлична форма от правилното подбиране на това, с което се храни.

В своята книга „Храненето като лечение“ Сингха дава ясни и практични съвети – от гледна точка на източната философия, на език, разбираем и за Запада – как да комбинираме правилно храната си, за да сме здрави и в отлична форма целогодишно.

Голяма част от книгите за здравословна грижа насочват към конкретни продукти, като по този начин по-скоро ни отдалечават от способността да се лекуваме сами, отколкото да ни помагат. Противно на тази нарастваща тенденция, д-р Сингха показва как можем сами да открием лечението си – често основано на съставки, които имаме в кухнята или в градината си. В същото време авторът обяснява и насочва към практическите стъпки на медицината, основана на връзката съзнание–тяло. Освен разнообразни хранителни режими и повече от 30 различни диети, Шиам Сингха обръща специално внимание и на благотворното влияние на медитацията и аюрведа.



„Храненето като лечение“ е полезна както за занимаващите се с алтернативна и традиционна медицина, така и за всеки, който иска да поддържа здрав дух в здраво тяло. Позовавайки се на дългогодишния си опит, Сингха споделя: „Доброто здраве е въпрос на равновесие едновременно в начина ни на живот и в храната, която ядем. Да бъдем здрави означава да знаем какво да предприемем и с какво да се храним, за да възстановим бързо това равновесие. Тъй като организмът на всеки е различен, в това, което ще възстанови и поддържа доброто ни здраве, също ще има известни различия. Трябва сами да установим кое лечение ни се отразява най-добре.“

Живял и учил сред монасите в пустинята Гоби, където развива основните си идеи за целебното хранене, Шиам Сингха получава квалификация като лекар по акупунктура в Хонконг и Тайван. Изучава остеопатия в Лондон, където поставя началото на Британската школа по акупунктура.