Депресията е състояние, в което все повече хора изпадат днес. Тя е абсолютно независима от възраст, пол и социално положение.

Марк Уилямс, Джон Тийсдейл, Зиндел Сегал и Джон Кабат-Зин (последният е известен у нас с книгата „Където и да идеш, ти си там”) предлагат решение на наболелия проблем в ценната книга „Осъзнатият път през депресията“ (с подзаглавие „Как да се избавиш от хроничното униние“). Позовавайки се на последните научни открития в съчетание с уникална поредица от медитативни практики, авторите слагат веднъж завинаги край на депресията и лошото настроение.

В предговора към „Осъзнатият път през депресията“ авторите коментират: „Започнем ли веднъж да затъваме, нищо няма да ни помогне, каквото и да правим, защото всеки опит да се отървем от депресията по стандартния начин за решаване на проблеми – като „поправим“ собствените си „грешки“ – само ни заравя още по-надълбоко. Да осъмваш с мисълта, че си провалил живота си... Обичайните самообвинения, че проявяваш „слабост“, щом се предаваш на тъгата... Отчаяните опити да убедиш сърцето и тялото си да не изпитват това, което чувстват... Подобни психологически акробатики не водят до никъде, а само ни тласкат още по-надолу по спиралата.“

Като решение четиримата специалисти предлагат нестандартна програма (известна и като осъзната когнитивна терапия), която съвместява най-новите открития на модерната наука със специфични форми на медитация, доказани като клинично ефективни, както в контекста на стандартната медицина, така и на психологията. Основната цел на тези медитативни практики, които човек трябва да вгради в ежедневието си, е отърсване от онези привични модели на мислене, които водят до депресия. Този иновативен синтез между научните открития и медитативните практики постепенно затвърждава своята ефективност в процеса на опознаване на тяло и ум. Той е от полза за всеки, който желае да промени радикално своето отношение към негативните емоции и мисли в ежедневието. С помощта на тази промяна всеки може да открие изход от сякаш безкрайната низходяща спирала, в която се е озовал, още преди да е изпаднал в депресия. Данните от редица изследвания показват, че програмата, описана в „Осъзнатият път през депресията“, може да намали наполовина риска от повторно изпадане в подобно състояние при хора, вече имали сблъсък с него.