Излезе книгата „Диета за плосък корем” от Дейвид Зинченко – човекът, който помогна на много хора да се справят с увеличената обиколка на талията си и да подобрят качеството си на живот. Книгата предлага комбиниран метод за овладяване на затлъстяването в областта на корема – а именно чрез правилен подбор на храната и лесни, но суперефективни физически упражнения.

„Диета за плосък корем” (ИК „Сиела”) не съдържа единствено хранителен режим. Зинченко уточнява от самото начало, че изданието е резултат от дългогодишна работа с най-актуалните научни открития, отнасящи се до затлъстяването и изследва начините, по които наличната информация на специалистите може да се приложи в разумно изготвен режим, включващ комбинация от правилно хранене и упражнения.

Една от основните мисии на автора е да покаже, че висцералните мазнини (тези около корема) са отговорни за всичко от външния вид, през здравето на цялото тяло до финансовия статус на човек. В професионалния си път той се занимава със списания като Men’s Health и Men’s Fitness – издания, които се фокусират основно върху визията. Това подтиква Зинченко да намери пътя към перфектния външен вид.

В „Диета за плосък корем” ще откриете добре структурирана информация за храните, които стимулират обмяната на веществата и тези, които са отговорни за обиколката на талията. В специално приложение ще откриете и илюстрации на най-ефективните физически упражнения в борбата срещу мазнинките по корема. Отделна глава от книгата е посветена на хората с по-динамично ежедневие, които имат нужда от бърза формула за дълготрайни резултати.

В стремежа на модерния човек към безупречна визия мнозина попадат в крайности и подлагат телата си на тежки режими и непосилни физически програми. За онези, които предпочитат балансирания подход към постигането на здраво тяло, книгата „Диета за плосък корем” дава основите на самоусъвършенстването, от което печели не само външният вид, но и цялостното състояние на организма и начина на живот.

Откъс:

ЛИЧНО ПЪТЕШЕСТВИЕ КЪМ ОТСЛАБВАНЕ

Говоря със страст за ползите от ПЛОСЪК КОРЕМ не само заради въздействието, което програмата има върху живота на други хора, но и защото тя промени и моя живот. Вижте, аз невинаги съм бил човек, който бихте определили като здрав или във форма. Израснах през осемдесетте години на миналия век, тъкмо когато кризата със затлъстяването започна да се разширява, и аз също се поразширих.
Наричат ги „Големите осемдесет“, защото внезапно всичко започна да става по-голямо – косите се носеха по-дълги, подплънките на раменете станаха по-големи и – най-важното – порциите храна се увеличиха. През 1980 г. веригата магазини „7-Илевън“ пусна напитката „Биг Гълп“ (буквално „Голяма глътка“, газирана напитка в опаковка от 0,85 литра – бел. прев.), а „Хършис“ извади първата версия на кинг сайз шоколадите си (в опаковка по 73 грама и по 18 или 36 в кутия – бел. прев.). Две години по-късно „Кока-Кола“ купи „Кълъмбия Пикчърс“ и започна да позиционира напитките и хранителните си продукти във всички филми.
В същото време от „Макдоналдс“ започнаха да питат: „Искате ли това да бъде в свръхразмер?“, а аз всеки път отвръщах: „И още как!“ Докато стана на четиринадесет години, вече носех 96 килограма мазни младежки тлъстини, а бях висок към 178 сантиметра. И не бях само аз. Службата за икономически изследвания към Министерството на земеделието на САЩ изчисли, че между 1970 г. и 2000 г. дневният прием на калории на човек се е увеличил с 24,5 процента, или с 530 калории.
Определено не се чувствах добре, че съм дебел. Определено се шегувах с това. Определено имах проблем да си намеря приятели или да изляза на среща с момиче. Теглото ми нарасна дотолкова, че треньорът на отбора по борба в гимназията ме викна буквално да седя върху състезателите в края на схватките. Но когато животът ме стъпкваше, имах приятел, на когото можех да разчитам. Чакаше ме току зад вратата на кухнята. Всичко, което трябваше да направя, беше да разкъсам опаковката на още един пакет „Доритос“ и да се потопя в яркооранжевата наслада или да отскоча до мола и да последвам носа си до „Френдлис“. Храната беше моето убежище, в нея намирах избавление, когато се чувствах нещастен.
Но дълбоко в себе си знаех, че не бива да живея така. Знаех, че изглеждам зле. Знаех, че се чувствам зле. Но не знаех, че ако не се променя, вървя към физическа, емоционална и дори финансова катастрофа.
Трябваше да се стигне до трагедия, за да се сепна.

КАК МАЗНИНАТА МЕ УДАРИ В СТОМАХА

Баща ми почина все още млад, едва на 52 години, от внезапен масиран сърдечен удар. Той винаги е бил доста тежък, още откакто съм се родил, но през осемдесетте години на миналия век стана като балон от затлъстяване, а аз бях почти като него. Носех същите „гени за мазнини“. Нима това щеше да бъде и моята съдба?
Започнах да се боря – минах основното обучение във военноморските сили, а в началото на двадесетте си години бягах маратони – но заплахата от затлъстяване висеше като дамоклев меч в съзнанието ми, дори и преди баща ми да получи инфаркт. Всеки ден тренирах здраво, за да не допусна да кача килограми, и ми харесваше как изглеждах, но просто не исках да бягам по 41 километра и 195 метра, за да е така.
Знаех, че не исках да живея като маратонец или като маниак на тема тренировки. Да, все още ми харесва всеки ден да влизам във фитнеса, но един цял огромен свят ме чакаше да го изследвам, а е трудно да го видиш, когато потта постоянно капе в очите ти.
По-важното беше, че смъртта на баща ми показа, че излишното тегло, особено излишната коремна мазнина, е нещо повече от въпрос на суета. Коремната мазнина може да е причина номер едно за сърдечно-съдови заболявания, инфаркти, диабет и рак в Америка, а освен това допринася много за епидемиите от болест на Алцхаймер, депресии и дори възпалителни и автоимунни заболявания. И наистина новите изследвания сочат, че коремната мазнина е напълно различна от другите видове мазнини. Тя се развива от други стволови клетки, не като мазнината в останалите части на тялото, а действието ѝ се провокира от гени за трупане на мазнина, които се включват и се активират силно от начина ни на живот с много стрес и големи количества стоки за бързо хранене. Щом тези гени се включат, висцералната мазнина започва да действа като завоевателна армия и се опитва да превземе телата ни.
Беше ми ясно едно: коремната мазнина уби баща ми.
И щях да намеря начин да се преборя.