Световната икономика става все по-децентрализирана и само тези, които се адаптират най-добре ще могат да оцелеят в условията на новия икономически ред.

През следващото десетилетие светът ще трябва да се справи с проблеми, като автоматизацията на производството и промените в пазара на труда, които тя ще донесе, покачването на киберпрестъпността, пренаселването на планетата и застаряването на населението в развитите икономики.

За последните 12 години делът на Европейския съюз от световния брутен вътрешен продукт е сладнал от 32% до едва 23 на сто. Основните причини за това е аутсорсването на производствата в чужбина и по-добрите позиции на държави, като Китай и Индия, за справяне с ефектите от световната икономическа криза.

Но ЕС все още разполага с необходимите инструменти, за да остане лидер на цивилизования свят и да бъде двигател на новата дигитална икономика. Стига да започне да използва пълния потенциал а своите страни-членки по най-добрия възможен начин, като в същото време опита да извлече максимума от човешкия им капитал. Това може да се случи чрез интелигентна специализация и споделени ценности и визия за общото бъдеще.



Преди две години еврокомисарят за дигитална икономика Андрус Ансип прогнозира, че Европа може да постигне 10% растеж на електронната търговия, стига да успее да изгради единен дигитален пазар. Бившият премиер на Естония беше един от водещите гости по време на събитието на Webit, CEEDS, което се фокусира върху дигиталните перспективи за Централна и Източна Европа.

Идеята за единен дигитален пазар се превърна в една от основните мисии на Европейската комисия през следващите години. Реализирането ѝ може да даде тласък на икономиката в ЕС, чрез годишен растеж от €165 млрд., или 1.3% от БВП.

Тази година Webit продължава с мисията си да бъде домакин на политически дискусии на най-високо ниво за дигиталното бъдеще на континента. Срещата на върха за лидерство в дигиталната икономика (Digital Economy Leadership Summit) в рамките на тазгодишния Webit.Festival отново ще бъде платформа за представяне на най-добрите идеи за бъдещото развитие на европейската индустрия с фокус върху най-изоставащите региони.

Събитието ще се проведе на 25 и 26 април в София Тех Парк под патронажа на президента Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова и Европейската комисия.
ще събере някои от най-влиятелните политици и експерти, които оформят дневния ред на Световния икономически форум (WEF), като и , както и световния бранд директор на Havas Worldwide и генералния директор на Digital Europe

Те ще споделят своята визия и опит в теми, като технологиите за автоматизация, променящият се баланс на обществения договор между правителства, работодатели и служители, как изкуствения интелект оформя профила на избирателите и какви са нещата, които Европа трябва да направи, за да запази лидерската си позиция под нарастващия натиск от вътрешни и външни събития.