Младият Доминик Кейн не е обикновен колежанин – той има изумително мащабни идеи, които – подобно на всеки млад учен – мечтае един ден да превърне в реалност.

В една знакова сутрин той е изненадващо посетен от двама военни, които му предлагат възможността и ресурсите да реализира брилянтния си проект – специална свръхтехнологична броня, която ще превърне притежателя си в полубог. Този проект е замислен да промени света, да спре войните, да даде огромно преимущество на американската военна машина. Но най-вече – той е замислен да бъде големият триумф на Доминик.

Но тъй като на този свят нищо не е даром, Кейн трябва да плати прескъпо за мечтата си. В желанието си да наложи своята безпределна мощ над всеки, героят губи всичко човешко у себе си, а жаждата му за власт застрашава най-близките му. Във впечатляващите батални сцени, кулминиращи дори в атомна заплаха, си проличава безспорният талант на младежа да описва технологии и военни сблъсъци, които са модерната „броня“ на дълбочината на романа му.

„Манифестът на един бог“ е книга за теологията и хуманитаризма, за божественото и науката, за непреодолимото желание на човек да стане бог. Следвайки основната идея на неофройдистите за водещия нагон у човека – този за властта, авторът показва вечно незадоволимото желание на човек да бъде бог, за да упражнява мощта и властта си над всичко и над всички. Нерядко героят на Авджиев се изразява във философския стил на Фридрих Ницше, определяйки себе си като „Живия бог“: „Нима не ме познахте? Не съм аз нищо повече от човек и ни по-малко съм от бог. Създание, отдавна уморено да стои в затлачената, застояла локва на секналата еволюция. Не сме ли ние пръв пример за зверовете земни, квинтесенция тъй сладка на пръстта и сурова жажда за живот, неограничен и непосечен в своето въжделение да бъде! Наше е правото да свалим небесата с могъщи викове на стоманени гайки, прекланяйки се пред волята ни, изковани в огнените пещи на умове, разбудени от съдбата!“

След нашумялата криминална авторка Лора Лазар и нейните „Грешният квартал“, „Убиец назаем“ и „Веселото гробище“, и романа „Ернам“ на Анатоли Кръстев и Тодор Касабов, „Манифестът на един Бог“ на Стоян Авджиев е третото българско присъствие в поредицата Magica. Сред гръмките й заглавия са също и „Свърталище на духове“ на Шърли Джаксън, „Среднощният дворец“ на Карлос Руис Сафон, „Заклинателят“ на Уилям Питър Блати, „Z-та световна война“ на Макс Брукс, „Ужас“ на Дан Симънс и др.

„Манифестът на един бог“ е дебютът на Авджиев на литературната сцена. Живял в Лондон и Сиатъл, понастоящем младият автор учи философия в СУ „Св. Климент Охридски“ и е носител на множество академични награди.