Уилям Шекспир е казал: „И рекох си, че някой сред чираците на природата е творил човеци и не се е справил, защото те човешкото наподобяваха противно.“ Тези думи на великия английски драматург сякаш прилягат като по калъп на главния герой в романа „Отвъдни очи“ на известния щатски писател Дийн Кунц.

Неиздаваното досега на български език произведение прави Студената война и заплахата от ядрена криза игра на котка и мишка, планирана от скритите сред нас останки от древна демонична раса – т.нар. от младия Карл Станфиъс (главният герой) „таласъми“. Той е надарен с благословията и проклятието на ясновидството, провокирано от „отвъдните“ очи, позволяващи му да съзира под маскировката на нормалността скритите сред нас чудовища, и води самотна война срещу тези зверове в човешки облик. Под името Слим МакКензи той постъпва на работа в трупата на лунапарка на „Сомбра Брадърс“, където намира убежище, сигурност, любов, съмишленици… Същевременно пред Слим се разкрива и истинско ловно поле, като в ролята на плячката е не друг, а човечеството. След като научава истината за произхода на таласъмите, но и се изправя пред края на света, който всички парапсихични сили, които притежава, няма да му помогнат да предотврати, Слим МакКензи може би все пак ще успее поне да спечели малко време за човечеството или да вдъхне малко надежда…



Книгите на Дийн Кунц са преведени на близо 40 езика и са издадени в общ тираж от над 200 милиона екземпляра. Сред най-силните му романи са: „Полунощ“, „Драконови сълзи“, „Лошо място“, „Лицето“, „Непознати пътища“, „Убежище“, „Светкавица“, „Студен огън“, „Какво знае нощта“, „Наслада“, „Шепоти“ и „Древният враг“, а до тях достойно и напълно заслужено се нарежда и превъзходният съспенс шедьовър „Отвъдни очи“.



Много от произведенията му са оглавявали класациите на Ню Йорк Таймс, а по негови истории са заснети и редица филми – например по „Пазители“, „Мистър Убийство“ и др. И макар днес Дийн Кунц да е едно от водещите имена в областта на остросюжетната литература, началните му творчески години са истинско изпитание. Роден в Евърет, Пенсилвания, той започва да пише още докато е студент и печели награда в конкурс на сп. Атлантик Монтли за въздействащия и трогателен разказ „Котенца“. За да издържа семейството си обаче, младият автор работи в програми за помощ на бедните и преподава в училища. В може би най-важния етап от живота си Кунц получава предложение от своята съпруга в продължение на пет години да се занимава с писателска дейност и ако не пожъне успех след това, да остави книжното поприще; през въпросния период се очаква съпругата му да издържа семейството… Залогът е сериозен, но стратегията дава резултати: днес Дийн Кунц е един от знаковите автори в американската литературна история.