Изтъкнатият физик проф. Франк Клоуз разкрива на достъпен език теорията на елементарните частици в ценния си труд „Безкраен пъзел“ (ИК „Изток-Запад“). Ученият проследява в детайли напредъка ни в разбирането за структурата на материята и хвърля светлина върху редица въпроси, свързани със строежа на нашия свят.

Световноизвестният експерт в областта на физиката на елементарните частици проф. Франк Клоуз проследява напредъка в разбирането ни за структурата на материята и изследва задълбочено различните гледни точки, възниквали през годините по темата в ценния си труд „Безкраен пъзел“.

Позовавайки се на редица изтъкнати имена във физиката – от Джеймс Максуел и Алберт Айнщайн, до Ричард Файнман и Питър Хигс – авторът разбулва мистерията около така популярната през последните години квантова теория. Високата ерудиция на Клоуз проличава във всеки ред – ученият обяснява сложните идеи на достъпен за широка аудитория език.

„Безкраен пъзел“ представя уникална среща с умовете на някои от най-великите учени, живели през последния век, и с техните невероятни идеи, залегнали в основата на съвременната ни технологична ера. Със забавни и добре подбрани цитати Франк Клоуз съумява да разкрие личността на учения зад всяко откритие. По този начин важните научни пробиви стават не само ясни и достъпни за читателя, но и му позволяват да се почувства част от процеса на създаване на наука.

Франк Клоуз (1945) е уважаван специалист, професор по физика в Оксфордския университет. Вицепрезидент на Британската асоциация за напредък на науката и член на Кралския институт на Великобритания са само част от авторитетните отличия на Клоуз. Автор е на редица трудове в областта физиката, сред които и „Безкраен пъзел“, а наред с това Франк Клоуз е носител и на множество престижни отличия: наградата „Майкъл Фарадей“, медалът „Келвин“ на Британския физичен институт и др.

*
„Истинско удоволствие е да прочетем тази книга, която разглежда напредъка в разбирането ни за структурата на материята. Авторът е не само експерт в областта, но и внимателно изследва различните гледни точки за това как наистина са се стекли събитията.“

Питър Хигс, Нобелов лауреат по физика за 2013 г.