Времената, в които живеем в момента са доста агресивни и злобни, а според мен със злоба не можеш да оцелееш дълго време и да запазиш любовта си към музиката и изкуството.

Това каза в предаването "В ритъм" музикантът Калин Вельов от група "Тумбаито", които тази седмица представиха едноименния си дебютен албум.

"Латино музиката ме грабна. Омагьоса ме. Усетих в нея една енергия, нещо неземно и оттогава не съм спирал да се занимавам с нея. Разбира се, латиното не заменя поп културата или рок музиката. Това са много различни усещания, но за мен като перкусионист латино музиката отвори нови светове", сподели музикантът.

Тази седмица група "Тумбаито" представи дебютния си албум, който се подготвя повече от две години. "Започнахме с авторски песни – "Тъмнокосо момиче" на Мишо Йосифов и "Ден след ден", което беше моя композиция. В този момент един приятел подхвърли на масата диск с оригинала на "Ропотамо", изпълнена от Маргрет Николова през 60-те години. Страшно много ни хареса песента и решихме, че ще направим латино римейк. Оттам-нататък се увлякохме. Открихме, че имаме български песни от 60-те, 70-те и 80-те години, които са с много слънчево и позитивно настроение. Направихме една селекция "Урок по танци", "Приказка", "Нетърпение". Така се получи един албум, който тръгва от 60-те години и стига до 2013 г. с дуетната песен на Мартин Ташев и Франки Моралес. Той е едно от големите латино имена през последните десет години", ", разказа Вельов.

Кулминацията на концерта на групата беше участието на примата на родната естрада Маргрет Николова. " Изключително жизнена, с много чист, светъл поглед. Тя е на 85 години, а просто се държи по начин, който буди възхищение. По време на концерта настроението я грабна. Тя не издържа, танцува ча-ча, пя с нас, това беше най-силният момент. Хората станаха на крака. Беше невероятно да видиш тази жена, която през 60-те години е записала оригинала на "Ропотамо", сега да пее с нас версия, записана 50 години по-късно. Беше пример за останалите музиканти, артисти, певци как във времето можеш да запазиш духа чист, силен. Благодаря й за удоволствието, което достави на всички нас и на публиката. Това ще бъде запомнящ се момент за всички, които бяха на този спектакъл", допълни той.

Калин иска група Тумбаито да направи голям концерт в София, може би през пролетта на идната година, така че повече хора да чуят музиката им и да станат свидетели на вълнуващото изпълнение на Маргрет Николова. Той се надява групата да изнесе концерти и в други градове на страната.