Актьорът Калин Врачански ще бъде част от журито на 16-то издание на „Банско филм фест”, който ще се състои от 23 до 27 ноември, съобщи директорът на форума Натали Петрова.

В конкурсната и ретроспективната програма ще бъдат показани 117 филма от 30 държави - върхове на световното кино на тема планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове. Програмата включва най-доброто от световната продукция по темата като "Някъде" (Франция, 2016, Мелоди Булисиер), "Страната Удехе" (Русия, 2015, Иван Галавньов) и др.

Освен Врачански, филмите в кинофеста ще оценяват още спортният журналист Камен Алипиев, маркетинг директорът на скизона „Банско” Иван Обрейков, италианският алпинист с над 500 изкачвания Иво Рабанзер, а начело на журито ще застане немецът Йохен Хемлеб.

По червения килим ще минат световни звезди на екстремната култура, международното жури, българските приключенци и автори на филми, организатори. Над 15 представяния и семинари - фотографски, катерачески медицински и т.н., ще водят чуждестранни и български гости, като фоайетата на фестивалния център ще украсят общо десет изложби.

Партитата също са "в дневния ред" - гости и публика ще разпускат заедно, както всяка година. Всички прожекции и останалите събития са в Банско - в читалището "Никола Вапцаров" и в кинозалата на Посетителския информационен център, а входът е безплатен. Организатори на фестивала са община Банско и сдружението "Международен фестивал на планинарския филм".