Калин Врачански в ролята на Квазимодо от „Парижката Света Богородица” (по Виктор Юго) покори публиката в Македония.

Спектакълът на театър “София” имаше честта да открие Международния театрален фестивал МНТ Фест в Скопие на 27 май.

Поради сложната си сценография – постановката на Лилия Абаджиева за първи път успя да гостува на друга сцена, и то в новата сграда на Македонския народен театър.

Отзивите от впечатлената публика във Фейсбук гласяха: „Перфектно!!! Нямам думи! Все още съм под въздействието… Браво на всички! …и на прекрасната актьорска игра, костюми, грим, сценография, музика, много амбициозен проект!”



Разговор с Лилия Абаджиева, режисьор на спектакъла, беше част от съпътстващата театралните постановки програма на фестивала.

На срещата присъстваха студенти по актьорско майсторство, артисти, представители на Македонския народен театър и представителите на медиите. „Наивно е да се вярва, че театърът ще спаси света. Но ако дори само един миг от времето на сцена докосне сърцето и ума на гледащия, тогава театърът за мен има смисъл“, сподели режисьорката по време на тази среща.



Фестивалът се провежда за втори път и се организира от Македонски народен театър, който отбеляза своята 70-та годишнина през 2014 с първото издание на фестивала. От 7 декември 2013 г. се помещава в нова сграда, чиито съвременни възможности позволиха спектакълът „Парижката Света Богородица“ за първи път да приеме покана за гостуване.

Причината за досегашните откази на многобройни покани е сложността на спектакъла и специфичните изисквания към сцената, на която да се изиграе. Представлението е носител на награда ИКАР 2014 за „Майсторско техническо осъществяване”.

Фестивалът ще продължи до 3 юли, като в тазгодишното издание участват театрални постановки от Унгария, Сърбия, Черна Гора, Турция и Грузия.