-Камелия, харесахте ли 18-те момичета, които ще се борят за короната на Мис България?

-Да, сладки момичета са, интересни като персонажи, някои от тях са доста колоритни. Сред тях има и такива, които да доста освободени, има и други, които са по-притеснителни. Въобще, цветни момичета са. Ще има изненади.

-Регламентът беше критикуван, защото нямаше ограничения за възраст и естетични корекции...

-Доколкото знам, във Венецуела момичетата се подготвят от малки за кандидатки за Мис и още от малки им правят доста корекции. Оперират се носове, скули, устни, прибират се уши. Мисля, че това вече не е нещо, което да изненадва или да стресира толкова много. Важното е да се запази естествеността на момичето. Не мога да коментирам какви са критериите на световните конкурси. Но, ако световният конкурс го допуска, защо и в България да не се кандидатират такива момичета?

-Тогава къде остава естествената красота?

-Естествената красота не е само външна. Естествената красота е симбиоза между външността и вътрешността на човека, излъчването му, поведението му, блясъка в очите му, настройката му към света, към околните. Човек може да е много красив, но да има толкова грозен поглед, да стресира хората, когато се движи, да има толкова много негативна енергия в него, че язък за външната обвивка. Естествената красота не може да бъде скрита, тя излиза през очите. Когато едно момиче е естествено като поведение, като присъствие, не се притеснява дали знае нещо като информация или като факти, дори и да не е толкова образовано, за мен това не е важно, ако то просто е естествено. Тя, красотата, е естествен процес. А дали гърдите са ти един размер по-големи и това само подчертава красотата ти, това не е чак толкова важно. Разбира се, не говоря за 500 кубика, с които навлизаме в друга индустрия.

-Как реагирахте, когато ви поканиха да водите формата?

-Първо казах, че ще си помисля няколко дни. Интересното е, че момичетата за първи път ще бъдат затворени на едно място и наблюдавани, така че да могат да се виждат техните реакции, тяхното поведение, начинът им на живот, отношението им към околните, присъствието им в дадени ситуации. Това определено ми беше по-интересно от типичния конкурс, който години наред е правен - една вечер, в която дадена бройка момичета минават по бански и по официални рокли и сред тях се избира Мис. Това е нещо различно, затова ме грабна и затова приех да го направя. Аз обичам различните неща, не обичам неща, които са останали назад във времето. В крайна сметка ние се движим, нищо не е неподвижно. Ние сме различни от това, което сме били преди 10-15 години. С този формат съм убедена, че ще бъде избрано момичето, което би ни представило най-добре пред света.

-Как ще работите с Кирил Ефремов? Познавахте ли се преди?

-Аз и пред него признах, че не съм гледала участието му в нашумелия сериал „Под прикритие". По принцип избягвам да гледам телевизия. Обикновено се информирам чисто политически, за да знам накъде се движим и къде стои България, но не съм много голям привърженик на гледането на телевизия. Единствено чух за него от формата „Къртицата". Запознахме се преди няколко дни. Срещнахме се на морето. Той ме запозна със съпругата си и със сина си - има прекрасно семейство. Той е актьор - освободен е, аз съм вряла и кипяла вече 16 години в шоубизнеса. Мисля, че за двама души, които са наясно със себе си, няма да е пречка да се сработят и да свършат работа. В крайна сметка, ние сме наети там, за да свършим дадена работа. Смятам, че дори и да сгафим, сме достатъчно обиграни, за да можем от дадената ситуация да направим нещо смешно.

-Вие самата от години сте еталон за красота. Как го постигате?

-На всяко младо момиче му е важна външността. Всички преминаваме през този етап - когато сме подрастващи, когато сме тийнейджъри, за нас е било важно да бъдем харесвани от околните, от компанията си, от средата си. Но в последствие, когато човек се приеме такъв, какъвто е, а това не е лесно, когато се харесва и се обича, тогава за мен не е важно дали ще имам две бръчки повече, или няма да ги имам. Не съм толкова вкопчена в тази суета по отношение на визията си. Аз съм жена, която е минала през всякакви етапи и затова на тази възраст изглеждам така. Просто за мен е важно да имам вътрешно спокойствие, да знам какво е да обичаш, да знам какво е да си обичан, да знам какво е да можеш да плачеш спокойно, да знам какво е да тренираш, да си отговорен към тялото си, да се храниш добре. Това не е само външна черупка, много са факторите, заради които една жена изглежда добре. Тя трябва да се храни добре, да се грижи за тялото си, спортувайки, да се поддържа - било с масажи, било като прави тен и т.н. Това са все външни фактори. Но ако нямаш блясъка в очите си, всички друго би било напразно.

-Като споменахте за любовта, имате една от най-дългите връзки в българския шоубизнес. Защо колегите ви като че не могат да поддържат такива дълги връзки?

-Може би не искат. Защото човек, когато иска нещо, няма как да не намери начин да го постигне. Ако имаш една неуспешна връзка, а след това и втора, и трета, причината не е в това, че мъжете са лоши, трябва да погледнеш себе си. Виж какво правиш ти, за да ти се случва това. И когато човек е наясно със себе си и с това, което иска, тогава нищо не му пречи да си намери човек, който да го допълни. Но за тази цел човек трябва да бъде такъв, какъвто е, да не играе роля.

-Какво искахте вие във вашата връзка?

-Не съм знаела какво искам. В началото, когато той беше на 19 години, със сигурност не съм знаела. Но впоследствие, когато човек не се притеснява да бъде открит и се покаже такъв, какъвто се познава, тогава става по-лесно да комуникираш с човека до теб. Става опознаване. А това опознаване на характери, на личности, на същности вече води до един синтез, който има бъдеще. Иначе връзката се къса. Дори и да има разминавания, те могат да се дискутират и да се премине през тях. Но когато ти си изкуствен и се криеш от човека до теб, няма как да имаш връзка. Ще я имаш година-две и тя ще прекъсне, защото всичко ще е по периферията.

-Къде остава бракът - вие нямате брак въпреки дългата връзка?

-Бракът за нас не е нещо, което ще ни държи здраво. Той е измислен преди години, за да стане единият човек зависим от другия. Това е някакъв вид сделка - „аз съм омъжена за теб и ти ми дължиш нещо, аз преди 20 години ти обещах да бъда с теб до гроб". Но за 20 години човек толкова много се променя, че започва да остава само със своите обещания и да се чувства виновен, че ги е дал. За мен това е глупаво и затова не се стремя към него. За мен е по-важно да бъда себе си пред моя човек и той да бъде себе си пред мен. А бракът... ние сме женени всъщност. Години наред се събуждаме заедно, живеем заедно, преминаваме през радости, през тъга, през болка, през страдания, дори през разногласия и спорове. Това не е ли повече от брак? Много хора просто са подписали, но не си виждат очите, не си споделят проблемите, дори не се познават!

-Защо за вас е толкова важно да провокирате? На последните награди на телевизия „Планета" излязохте по халат, преди това сме ви виждали само по лепенки, без бельо...

-Винаги излизам по определен начин на сцената, когато имам цел, не го правя самоцелно. По халат излязох, защото когато една държава като цяло е объркана, как да приковеш вниманието към себе си, за да изразиш нещо, с което не си съгласен? Излизайки по халат и чехли, аз естествено приковах вниманието. За да бъда чута, трябва първо да ме видят. И аз бях чута за това, което се случи в поп фолка - ние бяхме обезглавени за наградите за певец и певица на годината. И съм сигурна, че тази година ще има такива награди. Дрехите ми бяха просто част от моя протест.

-А излизането ви по лепенки и без бельо?

-Правила съм го целенасочено, имала съм стратегия. Това е част от концепцията на сценичния образ на Камелия. Преценявам, че за даденото мероприятие на даденото място, в дадения момент така ще стоя най-добре и ще се изразя най-добре. Аз съм артист - така се усещам, така го правя.

-Кой измисля тези концепции?

-Аз и Цветин. Двамата сядаме, решаваме концептуално кое е най-добре за продукта „Камелия" в дадения период и какво да направим. Тук няма его, тук няма „човекът Камелия се сърди". Добре съм опознала продукта „Камелия" и работя за неговото развитие. Когато съм на сцената, Цветин стои плътно зад продукта, а когато сляза от сцената, е плътно зад жената Камелия. Когато си открит и наясно със себе си и другият те познава и те приема такъв, какъвто си, всичко е много просто. И в крайна сметка, аз работя в шоубизнеса, не съм секретарка, нали? Плюс това не ходя гола по улицата.

-Какво бихте посъветвали момичетата в „Мис България", за да се откроят?

-Голям процент от момичетата не само в конкурса, но в България въобще, искат да бъдат забелязани. Това го забелязвам и като поведение у българина. Той крещи да бъде забелязан, но понякога не знае как да го постигне и започва да прилага едни схеми, в които се обърква и изгубва себе си. И когато му обърнат внимание, не знае какво да прави. Повечето момичета се изгубват в този свой път към изява. Аз бих им казала от личен опит: най-хубаво е човек да бъде естествен и да бъде спокоен. Ако му зададат въпрос и той не знае нещо, нека не се смята за глупав. Няма глупави хора, има просто хора, които не са информирани, защото не са се интересували от дадена сфера, но всеки може да оцелее, може да се нахрани или да се пази на улицата да не го бутне кола. Нека просто да бъдат естествени, спокойни, да не се притесняват да се покажат такива, каквито са, защото красотата не може да бъде скрита и естествеността не може да остане неоценена. А лъжата - знам го от опит - рано или късно излиза на бял свят.

-Очаквате ли интриги в шоуто?

-На едно място са събрали 18 жени. Дали няма да има скубане на коси, вметки и т.н.? Със сигурност ще има някакво напрежение, но предстои да видим. На мен ми е любопитно какво ще се случи. 18 жени претендентки за корона да бъдат оценявани по красота... суетата все пак е доста изразена при всеки индивид, особено при жените. Така че се очакват интересни моменти.

-Бихте ли се върнали да водите предаването „Споделено с..."?

-Не. Аз никога не съм била водеща на „Споделено с...", както някои впоследствие се опитаха да променят информацията. Имала съм договор единствено и само за „Споделено с Камелия". И от момента, в който „Споделено с Камелия" беше свалено от ефир, аз нямам отношения с това предаване. Пожелавам успех на всеки, който ще седне на това място, но не знам защо в съзнанието на хората по някакъв начин остава моето присъствие там. Всеки ме пита дали ще се върна. Не. Бих направила друго предаване, но там не бих се върнала. Много ми беше интересно, много си обичах предаването, хората се отпускаха пред мен, споделяха много лични преживявания. Чувствах се близка до хората и до ден днешен ме питат кога отново ще съм в ефир. Имам много предложения, но за мен не е важно просто да съм в ефир. За мен е важно това, което правя, да ме изпълва, да ме кефи. Само тогава човек се раздава. Когато го правиш само за да те покажат по телевизията или за пари, не можеш да се покажеш такъв, какъвто си. Мен проектът „Мис България" ме кефи. Аз съм била Мис Монтана, шеста на Мис България, Мис Чипровци, така че съм минала и по тази пътека, затова ми е интересно.

-Телевизията или музиката е на първо място?

-Защо трябва да ги разделяме. И двете ме изпълват, и двете ме карат да се чувствам добре. Някак не обичам да съпоставям нещата. И телевизията, и музиката за мен са еднакво мили. И двете са част от мен.

Източник: "Всеки ден"