Концертът на Камелия Тодорова “Нощи от бял сатен” ще е един от основните акценти на задаващия се фестивал “Салон на изкуствата” в Националния дворец на културата (НДК). Той ще се проведе на 18 май 2016 г. (сряда) от 19:00 ч. в Зала 1 на Двореца.

В концерта ще участват Софийската филхармония и Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров, както и Brazz Association Combo и вокална група New Camellettes.

“Нощи в бял сатен” е ретроспективен поглед върху творчеството на Камелия Тодорова, с акцент върху емблематичните ѝ български песни от началото на 80-те години, сред които "Прошепнати мечти", "Не ме гледай така, момче" и "Песен за синия балон", както и световни джаз и соул композиции. Специално място в програмата ще заеме и представянето на нов материал, сред който песента "Красив спомен", написана за Камелия Тодорова от дъщеря ѝ Рейчъл Роу.

Билетите за концерта могат да бъдат закупени на касите на Билетен център-НДК, както и онлайн в мрежата на Ticketportal.bg.



ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

Камелия Тодорова

С безпрецедентна елегантност, изящно звучене и невероятно присъствие на сцената, Камелия Тодорова е сред най-успешните български изпълнители. От 40 години радва почитателите си с широк диапазон от музикални стилове и е един от изпълнителите, допринесли за популяризирането на джаза в България.

Камелия Тодорова започва кариерата си в края на 70-те години. С Биг бенда на Българското национално радио и Вили Казасян записва някои от най-популярните си песни като „Не ме гледай така момче”, „Прошепнати мечти”, „Да е влюбен този свят” и „Стая на релси”. Печели Голямата награда за изпълнител, както и Специалната награда на критиката на фестивала „Златният Орфей” през 1981 г. Гостува на фестивали и със самостоятелни изяви в Източна и Западна Европа, САЩ и Индия и печели награди на фестивали в Люблин, Бомбай, Варшава, Братислава и Дрезден.

Играе в филми като „Търновската царица”, „Монолог за прасенцето”, „Бон шанс, инспекторе” и „Прилив на нежност”. В средата на 80-те години издава за Virgin в Германия и работи с Роджър Тейлър от Queen.

През 1991 г. се връща в България, осъществява мнозина изяви и издава пет албума. Сред редовните ѝ сътрудници в последните години са Живко Петров, Ангел Заберски-син, Михаил Йосифов, Бразз Асоциация Комбо, Биг бенд на БНР, Софийска филхармония, както и дъщеря ѝ Рейчъл Роу.

От 2005 г. преподава пеене в Нов Български Университет. През май 2011 г. получава почетна грамота и орден за изключителeн принос в областта на българската култура от Министерство на културата на Република България.

Софийска филхармония

Софийската филхармония е една от водещите институции в живота на класическата музика в България. Незабравими в летописа на Филхармонията са съвместната работа с личности като диригентите Хайнц Бонгарц, Генадий Рождественски, Дьорд Лехел, Курт Мазур, Карл Остеррайхер, Жан-Бернар Помие, Карлхайнц Щокхаузен, Невил Маринър и други. Солисти на оркестъра са били Гена Димитрова, Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Димитрий Шостакович, Давид Ойстрах, Светослав Рихтер, Мстислав Ростропович, Андрю Маринър и десетки световноизвестни изпълнители. Репертоарът на Софийската филхармония обхваща творби от цялата световна музикална литература – от класиката до най-съвременни опуси, включително и премиерни изпълнения на десетки произведения.

Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов"

От създаването си през 1944 г. до днес Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" утвърждава името си на водещ изпълнителски състав към Софийската филхармония. Хорът осъществява изключително успешни гастроли из Европа, Америка и Азия. Редовен участник е на летните оперни спектакли в различни френски градове с "Норма", "Макбет", "Турандот" (21 представления) и "Набуко" (17 представления в Париж). В. "Фигаро" отбелязва събитията като "превъзходно постижение със страст, което предизвиква възторг". Дирижиран е от имена като Рикардо Мути, Курт Мазур, Генадий Рождественски и много други. Сред записите на хора са тези за радиата - София, Париж, Брюксел, Москва, ВВС - Лондон, за телевизии в Холандия, Белгия, Франция, Русия, Великобритания, за звукозаписни компании Хармония Мунди, EMI, Columbia. За високите си професионални постижения Филхармоничният хор е удостоен със най-престижните награди на Република България.

Славил Димитров – диригент на Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов"

Славил Димитров има повече от 650 изнесени концерта като пианист, диригент и композитор. Работил е с Хор на Софийските момчета, дирижирал е многобройни и разнообразни музикални ансамбли като Академичен хор "Ангел Манолов", Ансамбъл за народни песни и танци Шумен, Държавна филхармония - Шумен, ОФД - Русе, операта на гр. Измир и др. Към настоящия момент е главен диригент на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново.

Brazz Association Combo

Това е най-новият проект на идеолозите на Brazz Association – Михаил Йосифов и Велислав Стоянов. Групата е създадена в края на 2013 г. В титулярния състав на бандата са имената на едни от най–активните и доказали своя талант джазови музиканти в България: Михаил Йосифов - тромпет, Велислав Стоянов - тромбон, Милен Кукошаров - пиано, Димитър Карамфилов - бас китара, Георги Марков - барабани.

New Camellettes

New Camellettes e вокална група от четирима млади и талантливи изпълнители - Катя Кръстева, Елена Сиракова, Мартин Костадинов и Калин Жечев. Студенти на Камелия Тодорова в Нов български университет, те участват в концертите на певицата вече трета поредна година.

Фотограф: Петър Вълчев