Камелия Вескова, по-известна само като Камелия, е певица, актриса и телевизионна водеща. Родена е на 10 януари 1971 година в град Чипровци.

През 1994 година за пръв път се появява в публичното пространство, като става победител в организираните по това време конкурси за красота „Мис Чипровци“ и „Мис Монтана“. На финала на конкурса „Мис България“ се класира сред първите шест най-красиви българки.

- Камелия, каква беше за вас отминаващата година?
- 2014-а беше уникална и никога повече няма да се повтори в живота ми. Беше цветна, забавна, с море и много дъжд. Имаше работа, направих първия си професионален дует с българин – Галин, с парчето „Само за минута“, направих и една нетипична попфолк песен - „Престъпно е“. Професионално беше супер. По отношение на емоции и любов - пак. Договорът ми с „Пайнер“ официално приключи през тази година. Пътищата ни се разделиха и всеки си хвана по своя. Беше доста интересна година, с много динамика и забавления.

- Съжалявате ли за нещо и ако можеше да върнете времето, щяхте ли да го промените?
- Не искам да връщам времето и не съжалявам за нищо. Когато ми се е случвало нещо неприятно, аз съм си плакала. Когато ми е било весело, съм се забавлявала. Няма какво да връщам. Тя, природата, не връща назад, камо ли аз да тръгвам с тези намерения.



- Кои са моментите, в които сте плакали?
- Случваше ми се. И аз като всеки човек си имам своите несигурни моменти. И мен понякога ме е страх. Може да съм на път или да чуя някоя хубава песен в заведение, когато ми се е случвало да се разплача. Имах сълзи тази година, но имах и много радост - изживях си всякакви моменти. Когато имам напрежение в себе си, си плача и ми олеква. Не се притеснявам да плача - тогава го преживявам и продължавам напред.

- Споделяте ли трудните моменти с хората около себе си, или предпочитате да ги преживявате сама?

- О, споделям. Аз съм доста шумна. Всеки разбира кога ми е хубаво и кога лошо, особено най-близките. Мъжът до мен винаги усеща 100% в какво настроение съм. Да не забравяме, че съм човек на изкуството - когато ми е радостно, вдигам врява, а когато ми е тъжно, си рева пред света. Това е моето преминаване през ситуацията. Това съм аз.

- Ако мога да перифразирам, бих ви попитал - има ли живот след "Пайнер"?
- Животът не е "Пайнер". За мен той няма граници и рамки. Научих, че животът изобщо не се интересува от „Пайнер“ и може да поднесе нови и интересни неща, когато не си закачен към нещо. Животът обича тези, които не ги е страх да скачат.



- Чувствате ли се по-свободна след напускането си?
- Аз и в "Пайнер" се чувствах свободна. Не си тръгнах заради свободата. На фона на голям процент от моите колеги аз винаги съм била свободна. Не са ми тежали проценти, които е трябвало да отчитам към фирмата. Напротив, бях на много добри финансови условия. Тръгнах си по други причини - несходство в начина на работа и мислене. Бизнес моделът в „Пайнер“ не дава свобода и сковава. Времето и резултатите в попфолка през последните години го показаха.

- Макар и самопродуцираща се, продължавате да имате често участия.
- Смятам, че големите имена и звезди нямат нужда от продуценти. Нужни са първите 5-6 години, когато никой не те знае. Тогава фирмата може да ти даде екип с камери и сцена, на която да покажеш таланта си. За начинаещ изпълнител е прекрасно да има такава фирма. За голяма звезда е пагубно, с времето го разбрах.

- Чувствате ли се голяма звезда?
- Аз съм! Без да имам нови песни, заведенията, в които пея, се пукат по шевовете. Името ми е голямо, но това не означава, че ще спра да работя. Ще продължа да защитавам това име и да показвам качествата си. Когато си голямо име, бизнес моделът на една фирма може да те смачка. Предполагам, че Митко Димитров (б.р. - Митко Пайнера) е отворен в един момент да работим отново заедно по отношение на въртене на песните ми. В началото на разговора той не показа такава отвореност, но предполагам, че във времето нещата ще се променят. Ако днес не сме се разбрали за нещо, това не означава, че утре няма да се случи.



- Тежък разговор ли водихте с него за раздялата ви?
- Не сме имали тежки разговори. Диалогът с него е малко рамкиран. Политиката ни се разминава. Там се говори на друг език, който е спрял преди няколко години. Аз искам нов модел и стратегия за името „Камелия“. Не живея с миналото, не искам стари схеми. Искам простички правила - кой плаща, кой притежава, кой урежда участия, на кого се отчиташ.

- След напускането на „Пайнер“ имате ли право да пеете старите си песни и да използвате името Камелия?
- Моя да си пея песните, защото има изпълнителско право. Но доколкото знам, за почти всички колеги положението е различно - на тях им притежават песните, името, подписа и едва ли не самоличността. Всичко се притежава за години напред. Ти си частна собственост.

- Това звучи като робство.
- Не е робство, след като доброволно се отдават тези неща. Може би е доброволно робство в името на славата.

- Какво мислите за завръщането на ДесиСлава в „Пайнер“, след като преди 11 години напусна с огромен скандал?
- Не мога да разбера мотивите й. Може би в нея има голяма доза страх. Винаги има къде да се въртят песните ти, стига да се договориш добре. Да не забравяме, че интернет е основният потребител на тази музика. Телевизиите са вече с много нисък рейтинг. Звучи ми като доза страх, но може би тя ще отговори по-добре. Говоря за продукта „ДесиСлава“. Много я уважавам като човек и когато напускаше, харесах постъпката й. Тя искаше да се развива и имаше големи амбиции за чужбина. Това, че не й се случиха, мисля, че я уплаши. Гледа да се върне към нещо сигурно. Това си е нейно решение - не мога да я съдя, а единствено да анализирам, гледайки отстрани.



- Според вас коя е песен №1 на 2014 година?
- Лично на мен много ми харесва „Хавана Тропикана“ на Галена. Като музика, аранжимент и ритъм е много добра, като текст не я усещам. Има енергия в тази песен и ме грабна.

- А кои можете да отличите като най-добрите певец и певица?
- Знаейки политиката на фирмата, мисля, че Фики ще стане певец на годината. За да се запази статуквото на едно голямо име, певица на годината ще стане Преслава. Така предполагам, ако има нещо ново. Уморих се от пожизнени награди, за да се спасява името на някой. Не че не е заслужила, но бих се зарадвала, ако спечели Джена. През последните години направи песни, които масово се слушат. Момичето се промени чисто като поведение, работи, има доста участия, което също е фактор. Но и до ден днешен не знам кои са критериите, по които се избира най-добрата певица. Бих се радвала да има промяна. Музикален идол на годината със сигурност ще стане Галена, защото тя е най-динамична през последните години. Много оборотна е, има участия. Това са моите прогнози. Ако не се сбъднат, бих се изненадала.

- Какво пожелавате за следващата година - на вас и на българите?
- За себе си нищо не пожелавам - каквото дойде, добре е дошло. Ако не дойде, значи не е имало нужда от него. На българина му пожелавам да се събуди. Това заспало състояние, в което е от години, не ни води наникъде. Пожелавам интелигентността във всеки един от нас да бъде развита и да ни води към прогрес. Българинът другото си го има - добро сърце, умее да се весели, да си хапва, да си пийва и мъжете да си любят жените. Нека обръща повече внимание на децата си и да има повече поводи за радости. И нека природата да пази България, за да няма повече бедствия. И за финал - нека мъжът да не търси логика в жената, защото не може да я разбере, а просто да я обича. Жената пък да почита мъжа си.

Интервю: Иво Ангелов, ''България Днес''