Едни от най-красивите оперни гласове на нашето време ще се слеят на сцената на Зала 1 на НДК в постановката “Риголето” на Монте Мюзик и Държавна опера Русе на 31 октомври.

Продукцията e втората от поредицата класически опери, които организаторите представят на голямата сцена на Националния дворец на културата след огромния успех на “Тоска” с участието на солистите Марио Маланини и Алиса Зиновиева в края на миналата година.

Творчески директор на продукцията е диригента Найден Тодоров, който отново залага на най-сигурната формула за успех – събира едни от най-добрите солисти от световната сцена, доверява се на отличен режисьорски и сценографски екип, а под диригентската му палка оркестъра и хора на Държавна опера Русе карат публиката да потъне в магията на класическата музика.



За солистите в “Риголето” операта на Верди е оставила трайни следи в развитието на творческия им път. Ролята на Херцога е първата, с която Камен Чанев дебютира на международна сцена в Пражката опера. За Шила Кристиано ролята Джилда носи най-много положителни критики и признание, както и ангажименти на най-големите оперни сцени. Александър Крунев е един от най-добрите “Риголето” в света – изключително трудна в музикално и драматично отношение роля.

Присъствието на името на световно признатия тенор Камен Чанев в афиша на “Риголето” е шанс за българската публика да се наслади на прекрасния глас на изпълнителя, покорил сцените на Арена Ди Верона, Виенската Щатс опера, Театро Ла Фениче, Дойче Опер Берлин, Театро Лицео, Барселона и слушайки “La Donna e Mobile” в негово изпълнение, да се почувства горда, че един от най-добрите съвременни тенори е българин.



Родената в Болоня Шила Кристиано започва оперната си кариера само на 13 и вече е била гост на най-престижните форуми за класическа музика, гласът й звучи в не една колекция с класически музикални изпълнения. В началото на 2014 г. след брилянтото изпълнение на ролята на Джилда на сцената на Тетро ди Монако в Тревизо, Роберто Мори от L’Opera пише: ”В актьорския състав на “Риголето” блесна изпълнението на перфектната Джилда (Шила Кристиано), която впечатли с отличната си интерпретация и с ясния си и красив глас, който владее до съвършенство.”

Към звездния състав от солисти се присъединява и Александър Крунев. Известният баритон е любимец на почитателите на оперното изкуство, заради силния му и ясен глас и таланта да интерпретира. С особен драматизъм и красота той изгражда образа на свадливия шут и трагедията на един любящ, нежен баща и най-скъпото за него – безкрайно влюбената в неподходящия мъж единствена дъщеря. Историята, написана от либертиста Франческо Мария Пиаве винаги е била обичана от публиката по света. Операта “Риголето” Джузепе Верди написва в тандем с Пиаве по поръчка на венецианския театър “Ла Фениче” и впоследствие се превръща в едно от трите най-големи оперни произведения на всички времена.



Изключително важна роля в постановката, която Монте Мюзик и Държавна опера Русе ще представят на 31 октомври в НДК е тази на диригента и оркестъра. Маестро Найден Тодоров е известен с това, че винаги работи със замах, притежава таланта да формира най-добрия състав от музиканти, който да накара да звучат в съвършено единство, като до публиката достига всеки един малък детайл от красивата музикална феерия, която диригент, солисти и оркестър създават.

Артистичната и продукционна подготовка на “Риголето” вече тече, билетите са в продажба и са на цени от 20 до 60 лв.