Камен Калев завърши втория си филм след "Източни пиеси", съобщи екипът на продукцията.

Премиерата на "Островът" ще бъде през октомври, а главни роли в него имат френската актриса Летисия Каста и датчанинът Туре Линдхард. Участват още Руси Чанев, Бойка Велкова, Михаил Мутафов и Любен Дилов-син, за когото това ще е дебют в киното.

"Островът" е със специалното участие на живеещия в Париж режисьор, актьор и философ Алехандро Ходоровски, автор на филмите "Крадецът на дъги", "Света кръв", "Свещена земя".

Подобно на актьорския състав, екипът на филма също е международен, съобщава "Дневник".

Той включва оператора Юлиян Атанасов, аржентинския сценограф Себастиан Оргамбиде, работил с Франсис Форд Копола в "Тетро", артистичния сътрудник Стефан Пирьов, работил с Калев по "Източни пиеси" и завършил филмовата академия в Ню Йорк. Изпълнителните продуценти са Елица Кацарска и Стела Павлова.

Датското участие в продукцията се допълва от монтажистите Оса Мосберг ("Антихрист" на Ларс фон Триер) и Микел Нилсън ("Златна камера" "Реконструкция" на Кристоф Бое).

Композитор на филмовата музика е Жан Пол Уол от Швеция, който написа саундтрака и към "Източни пиеси". Негова е музиката и към "Когато искам да свиря, аз свиря" на румънския режисьор Флорин Сербан, награден със "Сребърна мечка" на Берлинале и представен на "София филм фест".

"Островът" вече е в класацията на френското списание за кино "Кайе дю синема" за най-очаквани заглавия през 2011. Изданието го поставя редом до филми на Стивън Спилбърг и Мартин Скорсезе