В битката за шеф на БНТ влизат девет кандидати, един от тях е популярният водещ и бивш собственик на тв ММ Камен Воденичаров.

Вчера до 17:00 ч. в СЕМ документи са подали настоящият генерален директор на телевизията Вяра Анкова, оперативният директор Константин Каменаров, доскорошният шеф на БНР Валерий Тодоров, популярният тв водещ Камен Воденичаров, репортерът в телевизията Стоил Рошкев, журналистът Георги Божков, инженерът Радослав Главчев, кинокритикът и бивш ръководител на българския културен институт в Берлин Оли Груева и Красимир Ангелов.

Новият директор на обществената национална медия трябва да бъде избран до 26 юли, тъй като мандатът на настоящия Вяра Анкова изтича на 31 юли.  Кандидатите трябва да са български граждани, да имат завършено висше образование, да притежават опит в електронните медии, електронните съобщения, журналистиката, правото или икономиката, да имат обществен авторитет и професионално признание, да са с най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия.

Освен това кандидатите трябва да отговарят на изискванията на чл. 26 от Закона за радиото и телевизията, според които не трябва да са осъждани, не могат да са еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации, както и да не са били щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Съветът ще оповести имената на допуснатите кандидати до 12 юли. В открити заседания СЕМ ще проведе събеседване с одобрените кандидати. Тези заседания са предвидени за 22, 23 и 24 юли. След това с явно гласуване ще се състои и изборът за генерален директор на БНТ.