В Международния ден на детето с поредната проява от кампанията си „Спри, детето запази!“ БНТ отново привлече вниманието към проблемите за безопасността на движението.

Главни герои в организирания днес празник бяха малчуганите от 12-то ОДЗ „Лилия“ – гр.София.

"Кампанията „Спри, детето запази!“ има за цел както да прикани водачите да бъдат по внимателни, така и да припомни на децата основните правила за пътна безопасност, защото те се явяват коректив на своите родители.

Аз съм убеден, че когато децата знаят, че трябва да се спира на пътния знак „стоп“, сядайки в колата до своите родители ще им напомнят за спазването на правилата" - заяви за БНТ Симеон Симов - секретар на Съвета по безопасност на движението на децата в Столичната община.

Състезание с умалени автомобили, велосипеди и електрически мотори постави на изпитание познанията на децата за правилата за движение. Участниците в атрактивните занимания трябваше да преминат определеното разстояние без да извършат нарушения на пътните правила.

В празничната програма взеха участие малките актьори от „Весел столичен светофар“, които организираха познавателна викторина с малчуганите. Децата отговаряха на въпроси, свързани с пътната безопасност, разпознаваха светлините на светофара и пътните знаци, като най-активните получиха заслужени подаръци. С изпълнения на живо в детския празник се включиха Богдан Томов и Константин Георгиев - Калки, както и танцьорите от формация „Emotion Dancing School“.

Официални гости на събитието бяха кметът на столичния район „Студентски“ Димитър Дилчев, заместник-кмета Велина Белева, изпълнителният директор на „Ученически отдих и спорт” ЕАД Цветелина Николова и др.

„Най-важното пътно правило за възрастните е да пазят децата на пътя,“ – сподели популярният певец Коцето-Калки и допълни:

„С времето човек се учи да бъде по-внимателен и отговорен. Децата трябва да познават правилата за движение, да пресичат на пешеходната пътека и да спазват сигналите на светофара. Все още по част от улиците няма тротоари, а други са изпълнени с дупки и това създава доста опасности по пътя.“

Кампанията на БНТ „Спри, детето запази!“ стартира през 2012 г. с призива да се спре войната по пътищата и да се опазят живота и здравето на децата на България. С подкрепата на различни институции бяха повдигнати десетки пешеходни пътеки в София, а над 120 – осветени, монтирани са над 80 предупредителни пътни знака с логото на кампанията в градовете София, Пловдив, Варна, Благоевград, Русе, Стара Загора, Сопот, Созопол, Ловеч, Хисаря. Предстои да бъдат поставени предупредителни знаци и в други населени места.