Скандал разтресе Кан. Броени дни преди старта на 63-ия кинофестивал на булевард "Кроазет" се разгоря медиен скандал. Организаторите на грандиозното събитие, което започва на 12 май и ще продължи до 23-и, се оказаха във война с информационните гиганти Ройтерс, Франс прес и Асошиейтед прес.

Новинарските агенции са потресени от решението на кинаджийския щаб да сключи ексклузивен договор за излъчване на видеоновини само с френския Canal plus и мобилния оператор Orange. Заради наложените ограничения медиите се съюзиха и решиха да отговорят на рестрикциите с бойкот на първата пресконференция, анонсираща програмата и участниците в панаира на суетата.

Днес се очаква да бъде обявено споразумението с журналистите, които отразяват екшъна на червения килим. Според медиите хората имат правото да научават за всичко любопитно, което се случваq и че за широката публика са по-интересни не самите филми, а клюките около актьори, режисьори и продуценти. Затова всички са потресени от забраните и ограниченията. Стотици издания и клиентите на големите агенции могат да останат без материал от Кан.

Бенисио дел Торо, Шакар Капур и Кейт Бекинсейл са във фестивалното жури с шеф Тим Бъртън.
"Робин Худ" на Ридли Скот ще открие 63-ото суперзрелище на Лазурния бряг, но няма да се състезава в конкурсната програма. На екрана са само звезди - Ръсел Кроу, Кейт Бланшет, Уилям Хърт, Макс фон Сюдов, Ванеса Редгрейв и Леа Сейджук. Като Робин Худ се изявява "Гладиаторът" Ридли Скот, който наследява ролята от Ерол Флин, Шон Конъри и Кевин Костнър. 72-годишният Скот вече е печелил в Кан с дебютния си филм "Дуелистите" през 1977-а, а Никита Михалков най-после ще покаже "Изпепелени от слънцето" 2.

Около афиша обаче все още има доста неясноти. Дистрибуторите на "Дървото на живота" на Терънс Малик обявиха, че филмът едва ли ще бъде завършен навреме. Стивън Дорф, който се вихри в "Някъде" на София Копола, съобщи, че екипът е решил да отложи премиерата за есента, тъй като режисьорката ще ражда през май.

Кинолегендата Майк Лий е най-очакваният гост в Кан. Британският режисьор ("Тайни и лъжи") се завръща в надпреварата с "Още една година". "Ще срещнете голям тъмен непознат" на Уди Алън е от най-любопитните сред американските заглавия. В лентата участват Антъни Хопкинс, Антонио Бандерас, Джош Бролин и Наоми Уотс. "Красиво" на Алехандро Гонзалес Иняриту също е в състезателната програма, а "Кралицата" на Стивън Фриърс е за удоволствие.

Оливър Стоун се представя извън конкурса с продължението на култовия "Уолстрийт" - "Парите никога не спят" отново с Майкъл Дъглас и Чарли Шийн. Към класиците се присъединяват Шия Ла Бьоф и Кари Мълигън. Натали Портман и Венсан Касел ще красят новото изящно произведение на Дарън Аронофски "Черният лебед". Специална прожекция ще има творбата на Питър Уиър и Робърт Родригес "Мачете". Фурор се очаква да предизвика и Силвестър Сталоун, този път като режисьор със "Смъртниците" (Expendables). Като главен провокатор в Кан се очертава Жан-Люк Годар със загадъчния си проект "Социализъм".

Сред френските претенденти за "Палмата" се споменават "Черната Венера", "Турне", "Принцеса Монпансие" на класика Бертран Таверние. Шарлот Гинсбур блести в новата творба на Жюли Бертучели "Дървото". Нашумелият румънец Даниел Лучети се включва в голямата игра с "Нашият живот". Като всеки уважаващ себе си голям фестивал Кан няма да мине без нов ирански филм - Жулиет Бинош е грандамата в лентата на Абас Киаростами. "Оскърбление" на японеца Такеши Китано ще разкаже играта на всички, привикнали със стандартните очаквания към киното на Страната на изгряващото слънце.