В голям пролетен празник се превърна гостуването на оркестър “Канарите” в британската столица през изминалия уикенд.

Концертът на виртуозните музиканти съвпадна с два големи празника за българите – Тодоровден и Първа пролет. За доброто настроение на всички допринесе и участието на два от водещите фолклорни танцови състава във Великобритания – “Веселяци” и “Хоро”. През цялата вечер сърцатите танцьори не слязоха от дансинга, като показаха, че дори и толкова далеч носят жив българския дух. С танците си те допълваха изпълненията на “Канарите” и всички заедно превърнаха вечерта в истински събор-надиграване.

Повече от 4 часа музикантите и солистите на орк. Канарите свириха и пяха, като представиха най-емблематичните мелодии от своя репертоар. Формацията се постара да удовлетвори всяко музикално желание, а с това вечерта се превърна в една разходка из фолклорните области на България.

“Отново беше много вълнуващо”, сподели солистката Надя Стоева. “Ние, “Канарите” имаме честта и удоволствието да гостуваме в различни страни по света и мога да ви уверя, че навсякъде българският дух е един и същ. Това нас ни зарежда и ни дава повече сили и кураж да се преборим с трудностите, независимо къде живеем. Песента е тази, която ни дава празнично настроение и атмосфера, и ни носи вяра за едно по-добро бъдеще”.



Домакините от в. “Бъдилникъ” увериха, че фолклорните събори ще се превърнат в традиция тази година. Още през месец май Деси Слава ще направи два концерта в Манчестър и Лондон на 13 и 14 май, а на 28 май, по случай 14 рожден ден на вестника и най-българският празник – 24 май, в Лондон на голям фолклорен събор са поканени Славка Калчева и орк. “Пловдив”.

“Нямам думи да опиша емоцията, това бе едно голямо завръщане към българската народна музика и традиции”, сподели след концерта организаторът на Събора – инж. Емил Русанов и допълни: Народната музика - това е душата на българина, затова благодаря на телевизия “Планета”, че работи тази музика да достигне до всички българи по света”.

Източник и сн.: Planeta.tv