Изложбата на Националния военноисторически музей „Да полетиш на крилете на четката“ ще бъде открита в Българския културен институт – Париж, на 1 октомври 2014 г. от 19.00 ч.

Тя представя картини на именития български художник Борис Денев, повечето от които ще бъдат показани за първи път пред чуждестранна публика.

Чрез 42 художествени произведения – акварел, маслени бои и графика, посетителят се пренася в неповторимата атмосфера на творчеството, завещано ни от изтъкнатия майстор на четката. Представените творби на Борис Денев впечатляват освен с топлота и декоративност, но и със смели щрихи, ярко изразена индивидуалност и многопластовост.

Изложбата е първата от поредицата от инициативи, с които Националният военноисторически музей, верен на своя профил, отбелязва 100-годишнината от началото на Първата световна война в Европа, въпреки че България влиза във войната през 1915 г. Година преди това Борис Денев печели обявения от Министерство на войната конкурс за главен военен художник на Щаба на Действащата армия, а художествените произведения, с които той ще бъде представен в изложбата бележат неговия път по бойните полета на Северния и Южния фронт.

Големият художник, рисувал не само по бойните полета на три войни, но и пресъздал българската природа в стотици пейзажи, създал монументални исторически картини, съхранил в блестящи портрети образи на обществения и културен елит, на обикновените хора, впечатлява освен със своя забележителен талант, но и със своята разностранна личност – творец, военен художник, публицист.

Изложбата „Да полетиш на крилете на четката“ ще бъде отворена за посещение в галерията на Българския културен институт – Париж, до 31 октомври 2014 г.