13 хиляди евро струва най-скъпата картина изложена в галерия „Париж-Москва” на италианския маестро Атос Фачинкани, който откри снощи своята първа самостоятелна изложба за Югоизточна Европа.

Близо 150 почитатели на чистите цветове и на светлината в картините на Фачинкани присъстваха на откриването, а още днес кмета на София Йорданка Фандъкова, както и посланици от европейски страни са на частна среща с Атос.

„Където и да съм правил изложби по света, никога не съм бил толкова топло и приятелски посрещнат. Трите дни, които бях в София ме заредиха с толкова енергия. София е цветен град, изпълнен с много емоции. Впечатлен съм от столицата ви и се чувствам много добре тук”, каза пред публиката Атос Фачинкани.

Най-голям интерес в публиката предизвикаха две от картините в изложбата, а това са българските пейзажи – Народният театър „Иван Вазов” и храм-паметника „Александър Невски”. 62-годишния художник ги е направил специално за изложбата, като ги е виждал само на снимка, но сподели, че ги е нарисувал така както ги усеща чрез своята уникална техника на рисуване.

Най-скъпата картина в изложбата е на цена от 13 хиляди евро и представя пейзаж с български рози. Публиката остана очарована от картините пресъздаващи Санторини, Позитано и други причудливи места от Средиземноморието.

Атос Фачинкани е за първи път в България, но той е чувал много за страната ни защото в последните 10 години наема млади българи за работа в ателието си в Италия.

Снимки:InnoMedia