- Вече четете с очила, дори и пред камерата ги слагате. Какво друго се промени за вас в тази година, докато бяхте извън Нова тв, г-н Цветков?

- Имам гадже.

- Кое е то?


- Хиляди пъти съм го казвал, името й е Ивета. С нея сме заедно горе-долу от една година.

- Вярно ли е, че Цвета Кирилова - новата водеща на “Здравей, България”, ви е била гадже?

- Не на мене.

- Дъщеря ви Калина как приема връзката ви с Ивета?


- Много добре. На морето миналото лято бяхме заедно. Тогава Калина с една нейна приятелка влязоха с морето с една сърф дъска, без изобщо да ми кажат, че отиват до остров Свети Иван срещу Созопол. Те си плават към острова, гребат с гребло и това продължи около 4 часа - дотам и обратно. И малко ми изправиха косата. През цялото време ги гледах с бинокъл.

- Колко порасна дъщеря ви?


- На 24 април навършва 15 години. Тогава ще си дойде.

- За какво си говорите двамата?


- За много неща, свързани с нея, едно от които са нейните приятели. Тя ми споделя, че някои се лигавят, други не са много сериозни. Питам я тя ли пък е най-сериозната.

- За кой път се връщате в Нова тв?


-Не знам. Не си спомням, вече не ги броя. Иначе започна петият сезон на "Часът на Милен Цветков".

- Докога ще се връщате?


- Аз си обичам Нова тв. Казвал съм ти и друг път, че когато бях в БНТ, бях абсолютно сигурен, че никоя от частните телевизии, които тръгваха през 2000 г., няма да ме покани. Въпреки това получих покана за "Здравей, България" и се съгласих. Оттогава изпитвам топли и приятни чувства към Нова тв.

- 11 години ту ви гонят, ту ви канят и въпреки това любовта ви не свършва.

- Всеки мениджър има право да решава в кой момент какво му трябва. Това не е въпрос на чувства, ние не сме гаджета с Нова тв, а работодател и работник. Работодателят решава, че му трябва нещо в определен момент, и така.

- Нормално приемате уволненията си, така ли?


- Какво да правя? Това не е въпрос на чувства, ние сме в трудовоправни взаимоотношения.

- Как така лесно всеки път се прекратяват трудови договори?


- По взаимно съгласие.

- Защо си тръгнахте последния път от Нова тв?


- Казвал съм, че това не беше мое решение. Не мога да обяснявам решенията на други хора.

- Полезно ли беше излизането ви от телевизията?

- Много полезно. Бях извън Нова тв за малко повече от година. Бях в БНТ, което никога нямаше да се случи, ако не бях излязъл оттук. А връщането в БНТ ми беше много любопитно.

- Има ли промяна там?


- Няма промяна от това, което си спомням. Когато за първи път дойдох в Нова тв, последният ми работен ден в БНТ беше в събота. Тогава се случи и нещо парадоксално. Имах разписани документи за напускане на БНТ и вечерта в 8 часа бях водещ на централната емисия, без да имам вече каквито и да било трудовоправни взаимоотношения с медията. Та тогава си тръгнах в събота и сега, като отидох, сякаш дойдох в понеделник на работа, такова ми беше усещането.

- Добро или лошо е това, може би става въпрос за традиция в БНТ?

- Не искам да коментирам. Да приемем, че са традиции.

- Освен в БНТ вие бяхте и в кабелна телевизия, преди това пробвахте да правите сам предаване в интернет.


- Силно казано е, че zanachalo.com е било тв предаване. Беше медиен проект.

- Каква е медийната среда у нас? Какво показва анализът ви след богатия опит в различни медии?


- Вчера чух един професионалист да казва, че телевизиите и интернет ще се слеят и това е бъдещето. И аз мисля, че ще стане така. Ще се превърнат в едно. Все по-често хората ще гледат телевизия през интернет. Това има значение.

Например няколко души се опитаха да разискват с мен ранния час на предаването (“Часът на Милен Цветков” е от 16,30 ч - б.р.). При наличието на интернет този час вече е без значение. Смисълът на телевизията, какъвто го знаем - да се прибереш и да си пуснеш телевизора - такава беше традицията, вече е минало. Сега телевизията е достъпна за много хора по всяко време. NovaPlay (сайтът на Нова тв - б.р.)например е бъдещето, ти си избираш кога да гледаш. Ако искаш, можеш да гледаш "Часът на Милен Цветков" и в полунощ.

- Но и вие самият изпитвахте колебания за часа, след като Канал 3 ви покани да правите предаване в 19 ч - в т.нар. праймтайм. Защо?

- Разсъждавах. Човек трябва да разсъждава по всички възможни аспекти за нещо, което му се случва в живота.

- Как ви посрещнаха колегите в Нова тв?

- С отворени обятия.

- Притеснявахте ли се за първото си предаване след завръщането?


- И сега продължавам да се притеснявам. Едно ново предаване винаги носи своите неизвестни, които получават отговора си във времето. Няма значение колко дълъг професионален път е извървял човекът, който го прави. Поради тази причина е съвсем естествено да бъда напрегнат.

- Зрителите как ви посрещнаха?


- Учудване, радост и всякакви други емоции са изразени в страницата на "Часът на Милен Цветков" във фейсбук. Там имаше група, която се присъединяваше и към zanachalo.com, а сега се превърна в страница на предаването.

- Казват, че в днешно време и президентски избори не могат да се спечелят, ако нямаш страница във фейсбук. Дори и протестите се организират там.

- Моят протест например срещу високите цени на горивата е, че слязох от колата и не я карам. Идвам на работа с автобус. Градският транспорт в София в момента е в много добро състояние. Автобусите идват по разписание, движат се по бус ленти и стигаш много по-бързо. Може ли да ходиш да протестираш срещу високите цени на горивата с мотопоход? Ще изхарчиш 3-4 л бензин и ще налееш още пари във фирмите за горива.

- Все пак за високите цени е виновна и световната криза.

- Не е вярно това. Няма как в 11 страни - членки на ЕС, горивата да са с по-ниски цени от България, която е най-бедната страна в ЕС. Така поне беше, когато бяха пиковите цени на горивата.

Вчера (вторник - б.р.) експерти в предаването обясняваха, че цената е нереална, твърдят, че има картелно споразумение. Най-важното е, че имаме монополист, който вкарва суровия нефт, преработва го и го продава. Щом от едно място идват суровината и горивата, естествено е, че той ще диктува пазара.

Големият проблем в България са монополите. Страшен проблем. Тук няма реална пазарна среда. Може да си най-изрядният данъкоплатец като бизнесмен, но ако държиш пазара на определена стока или услуга в една държава в свои ръце, едното не компенсира другото.

Експертът Христо Химчев, който ми гостува в предаването, каза как във Франция има разлика 18 евроцента в бензиностанциите. Това са 36 ст. На едно място можеш да купиш за 2 лв., на друго - за 2,36 лв. Къде е тука тая разлика? Имаме толкова играчи на пазара. Може ли всички да продават на една и съща цена?

Има монопол в България във всяка една област и това е страшният проблем.

- Какво трябва да се направи?


- Г-н Трайчо Трайков каза в предаването, че той се бори да създаде конкурентна среда. Това е, което трябва да се прави. Но с мораториум това не е борба за създаване на конкурентна среда. Това е администриране.

- Как правителството може да диктува цените в една пазарна икономика?


- Може да извади горива от резерва и да интервенира с тях на пазара. Има си измислени пазарни механизми, чрез които държавата може да въздейства върху икономиката. Между другото в една книга, с която сега прелюбопитно се занимавам - "История на Европа след 1945 г." на Томи Джуд, са описани десетки такива примери какво се случва в Европа след войната, как държавата пряко се намесва, дофинансира губещи отрасли, за да няма безработица, и хиляди други неща.

- Харесва ви държавното управление на бизнеса, така ли?

- Аз бях най-големият радетел в началото на тези 20 години от прехода за това държавата да се оттегли. Но сега смятам, че няма нищо лошо тя да присъства чрез пазарни механизми.

- Не е ли по-големият проблем бедността сред хората?

- Да. В продължение на 20 години декорите на социализма продължават да си стоят на място и никой не ги разгражда. Не може тази малка страна да е с 400 болници, няма такава страна по света. Това, дето на всяка керемидка трябва да има училище, читалище, болница, не е вярно. Това е сгрешена политика. Това е изоставен декор от социализма, който просто дава вид, че нещо има. Трябва да се направят реформи и всичко това трябва да изчезне. Защото тази бедност, за която говорим, е резултат не от липсата на пари, а от липса на организация, на среда. Като може работодателят да наеме някого за 200 лв., без да му подписва договор и да го осигурява, ще го наеме. Всеки работодател си мечтае за такова нещо.

Г-н Борисов и правителството на политическа партия ГЕРБ именно защото е криза, трябваше да извършат реформите в здравеопазването, социалната сфера, администрацията и услугите.

- Защо не го правят?


- Защото се плашат от недоволство. Какво толкова страшно има? Това е същото, както когато човек има гангрена и трябва да бъде опериран. Да, когато му кажеш, че ще го оперираш, той изпитва страх, може да се съпротивлява. Въпросът е, че когато го оперираш, той има шанс да продължи да живее. Иначе просто загива. Тази държава трябва да бъде скорострелно оперирана, защото иначе загива.

- Похитителят от Сливен следствие на бедността ли е?

- Не, единичен случай не може да бъде мерило. Обратното, на мен по-скоро ми звучи нереално, защото хората са смазани. Те нямат каубойски манталитет или вътрешна нагласа, за да отвличат и да държат заложници. Качи се в автобуса, където се возя, и ще видиш за какво става дума.

Интересното е, че потребителите, гражданите в страната, и те са неадекватни, както и хората, които ги управляват. Най-естественото нещо е, когато една стока достигне непостижима цена, да се откажеш от нея.

- Не се ли случва това и с атомната енергия, особено след земетресението и цунамито в Япония? У нас обаче има сериозни спорове за нова АЕЦ напоследък.


- Целта на всяко управление в страната е да гарантира енергийна независимост. Диверсификация. Аз съм привърженик на нещата от бъдещето - соларни паркове, електрически автомобили. Как няма да има отпор срещу тях, след като се говори за цена от 6 млрд. лева, а вчера (вторник - б.р.) Институтът за пазарна икономика каза 11 млрд. за атомната централа? Като се говори за толкова много пари, апетитът на много хора се покачва неимоверно. Ако трябва, ще сцепят земята на две, за да стане тази работа.

За какво са ни повече реактори? Нямаме режим на тока и нямаме нужда да изливаме 6 млрд. някъде си.

- Веднага след Сливен премиерът замина за Брюксел, където европейските лидери се срещат за Либия. Можем ли да влияем на световните процеси?


- Не можем, разбира се. Много са ми забавни и онези репортажи, които показват българи, готови да отворят къщите си за японците. Онези хора дори не знаят къде е България.

Българинът е много специфичен с това си нещо. Абе кой те пита тебе ти какво искаш и какво правиш?

Със сигурност можем да изразим позиция, но не трябва да забравяме, че България е малка страна.

- Ще има ли промени в предаването ви?


- Защо да има? Слушах разговор между две млади момичета. Едното питаше другото: Как избра този, когото не познаваш, пред другия, когото знаеш от година? Второто момиче обясни, че ще се връща при първия. При което приятелката й каза: Защо това да е завръщане, то си е нещо ново. Така е, това е нова любов, какво значение има миналото.

Хората биха живели много по-лесно, ако възприемат живота си не като последователност, а като отделни мехури, моменти, в които живееш. Бекграундът в много случаи тежи.

Ако схващаш нещата, които се случват в живота ти, като отделени едно от друго, би могло човек да живее много по-лесно.

За мен казват, че съм телевизионен стопаджия.

Но има едно нещо, което ми е водещ принцип, и това е общият интерес. Основният ми принцип е да го защитавам, да се грижа за него. Дали ще е тука, или на друго място, няма значение, въпросът е да се върши тази работа.

- Вярно ли е, че наесен може би ще водите “Здравей, България”?

- Хайде, почнаха слуховете.

Източник: в. "24 часа"