Героините в сянка на кралското раждане са акушерките Арона Ахмед и шефката й Жаки Дънкли-Бент, професор по акушерство към Фонда Имперски колеж за здравеопазване, които заедно помогнаха на принцесата да дойде на бял свят.

Според източници от болницата „Света Мери", 51-годишната професорка е успяла да изгради силна връзка на доверие с херцогинята от Кеймбридж, когато преди две години й помогна да роди принц Джордж. Ахмед не успя да помогне тогава за раждането, защото смяната й бе свършила.

Вчера обаче Ахмед помогна за появата на принцесата, докато екип от хирурзи, воден от гинеколога-хирург Гаи Торп-Бийстън, бе в готовност да се намеси при нужда. Кейт е имала много точен план за раждането. Тя е искала първо за нея да се погрижат акушерките, а по думите на източника: „Каквото херцогинята иска, такова получава", пише ''Всеки ден''.



Затова, докато лекарите-мъже са чакали в съседна стая, при нея първи са дошли акушперките. Те са наблюдавали Кейт и са подкрепяли Уилям. И двете жени са много опитни, непоклатими и самоуверени акушер-гинеколози.

Известно е, че екип от три акушерки са били поставени в постоянна готовност в течение на месец, за да покрият трите смени в денонощието, в случай че Кейт започна да ражда преждевременно.

С оглед на времето, за което Кейт роди след приемането й в болница - 154, най-вероятно раждането е започнало у дома и чак след няколко часа е станало ясно, че има нужда от медицински екип.

Известно е, че акушерките и лекарите, участвали в раждането на принцесата, ще бъдат поканени на кралски прием в дома на Уилям и Кейт.