Британското кралско семейство е подало иск срещу френското сп. „Клозър”, което публикува снимки на херцогиня Кейт без горнище на банския.

Искът е подаден в съда на Нантер, предградието на Париж, където се намира редакцията на „Клозър”, и е във връзка с нарушаването на правото на частен живот.

Ден преди това бе съобщено, че принц Уилям разглежда възможността да се обърне към френския съд с искане да бъде арестуван папаракът, който тайно е заснел съпругата му, херцогинята на Кеймбридж Катрин, без горнище на банския по време на престоя на двойката в Южна Франция.

Снимките, общо 12 на брой бяха публикувани в петък. Те са направени в замъка на племенника на кралица Елизабет Втора лорд Линли в Прованс по време на почивката на Кейт и Уилям.

Френското законодателство предвижда сериозни наказания, включително и лишаване от свобода, за тези, които се намесват в личния живот.

Според британски юрист не е изключено папаракът, заснел Кейт и Уилям в частно имение в момент, когато не са участвали в официални церемонии, в близките дни да бъде арестуван.

Не всички обаче са на мнение, че подобна стъпка от страната на британското кралско семейство би била оправдана.

При арестуването на фотографа херцогинята на Кеймбридж може да се окаже в положение, при което ще є се наложи да се изправи пред съда като свидетел.

От своя страна главната редакторка на сп. “Клоузър” Лоранс Пио твърди, че в голите снимки на Кейт няма нищо шокиращо

“Те показват една млада дама да хваща загар под галещото слънце на Прованс с гола гръд, казва Пио. Такива гледки се срещат милион пъти по всички плажове на света!”

Терасата на вилата на племенника на кралицата лорд Линли в Прованс се вижда от улицата, оправда се главната редакторка.

Тя уточни, че снимките били направени от професионален фотограф, с когото изданието вече било работило. Снимките край басейна на замъка са размазани, но няма съмнение, че това е кралската двойка.

Те запълват четири страници от списанието, като херцогинята на Кеймбридж е без горнище на банския на няколко от тях.

Тъй като фотосите на Кейт са направени в частен имот и с телеобектив, никое британско списание няма да ги публикува. Кейт досега не се е оказвала в подобно неудобно положение.

Миналия месец принц Хари предизвика скандал, когато сайтът TMZ публикува негови голи снимки, направени в Лас Вегас. Сп. “Клоузър” посочва, че той вече няма да се чувства толкова самотен.

Същевременно стана известно, че италианското списание „Ки”, което е част от същата медийна група, към която принадлежи и „Клозър”, също възнамерява да публикува „голата фотосесия” на херцогинята, като є отдели 26-страници от следващия си брой.

Според редактора на „Ки” Алфонсо Синьорини фактът, че това е бъдещата кралска двойка на Великобритания, прави публикацията още по-интересна, защото показва напълно естественото всекидневие на тази известна, млада и съвременна двойка.