"Хубавото нещо на възрастта е, че ти предоставя възможност да се поучиш от грешките си. Успокояваш се и се забавляваш", казва Ким Бейсингър (63).

Култовата актриса премина през банкрут, неприятен развод с Алек Болдуин, но сега се завърна в киносалоните като най-голямото име в "Петдесет нюанса по-тъмно". Тя се появи на премиерата в доста подмладен и променен вид.

На 63 години Бейсингър е в прекрасна форма и говори открито пред The Interview People за кариерата си, пише "Труд". Ким признава своя огромна грешка – решението да пропусне предложението за главна роля в еротичния трилър "Първичен инстинкт".

"Допуснах сериозна професионална грешка с отказа си да изиграя ролята на Катрин Трамейл в "Първичен инстинкт". Филмът стана световен хит и превърна Шарън в глобална звезда. Тогава сценарият ми се стори прекалено краен, а сексуалният характер на филма изглеждаше твърде натуралистичен", казва Ким.

През 90-те тя отклонила покана да изпълни главната роля и в романтичната комедия "Безсъници в Сиатъл".

"В крайна сметка ангажираха Мег Райън, а филмът стана огромен хит и дефинира репутацията и профила на Мег за години напред. Тя се превърна в любимата романтична сладурана на Америка", спомня си звездата.

"Много се гордея с "Девет седмици и половина". Но трябва да призная – секс сцените са трудна работа", казва още тя за хитовата лента, която я направи известна.

Бейсингър е наясно, че е достигнала много деликатна възраст в Холивуд. Тя обяснява, че жените винаги са срещали трудности в кино бизнеса, особено по-възрастните. Но сега се чувства особено силна и уверена в професионалния си избор и актьорския си път. Тя припомня, че "Девет седмици и половина". първоначално се провалил в кината в САЩ и не излязъл на голяма печалба.

"Много пуритански настроени зрители го приеха като твърде сексуален, твърде натуралистичен за техния вкус. Но нецензурираната версия стана огромен хит на международния пазар. Реакцията в Европа ми показа, че не е имало от какво да се срамуваме. Иска ми се Америка да има артистична визия по-близка до европейската. И не само това. Отношението към остаряването там е по-различно, по-щадящо, няма да е лошо тук, в Холивуд, да почерпим опит от Европа", разказва Бейсингър.

Тя припомня и дните си на момиче на Бонд, когато позирала за "Плейбой" (вижте в галерията). Тогава още нямала много представа за детайлите и тънкостите на актьорската професия.

"Отне ми години, докато придобия увереността на трениран и сериозен изпълнител в киното. Научих много от сър Антъни Хопкинс, който преди много време каза: "Актьорската игра се състои в това да можеш да натискаш определени бутони вътре в себе си. Освен това е страшно добре платена", спомня си Бейсингър.

Като по-млада актрисата била страшно нервна, неспокойна и тревожна. Постоянно се притеснявала за разни неща и премисляла всичко "по безобразно много пъти".

"Дори когато изпълнявах физически упражнения като бягане на пътека, не бях в състояние да релаксирам. През цялото време си повтарях, че трябва да съм по-бърза, по-старателна, поставях си цел на бягането. Но за какво бърза всъщност?! Какво правех?! Хубавото нещо на възрастта е, че ти предоставя възможност да се поучиш от грешките си. Успокояваш се и се забавляваш", коментира Ким.