Новият трейлър на епичното приключение ''Хобит: Пущинакът на Смог'' най-после допусна зрителите дълбоко в подземията на митичния град Еребор, сред несметните богатства на джуджетата, пазени от дракона Смог.

Гръмовният зов на Смог Страховити, приканващ Билбо Бегинс да „излезе на светло!“, разтърси и без това тръпнещите в очакване фенове на епичната трилогия „Хобит“. Гласът, ехтящ сред заграбеното злато, е на актьора Бенедикт Къмбърбач („Шерлок“, „Пропадане в мрака“) и за първи път се чува от огромната паст на дракона Смог в новия трейлър. Макар трейлърът да оставя образа на Смог забулен сред огън и злато, драконът е най-голямата опасност, срещу която ще се изправят Билбо и неговите спътници в епичния поход за освобождаване на изгубеното царство на джуджетата.

По пътищата, водещи към Еребор, съдбовно откритие на младия хобит, което също виждаме в новия трейлър, е предопределено да промени завинаги историята на Средната Земя. Пръстенът, който Билбо намира, провокира зрителите да надникнат в спомените си към друга отличена с „Оскар“ киносага от режисьора Питър Джаксън – „Властелинът на пръстените“.

Новата величествена трилогия на Джаксън, екранизираща романa „Хобит“ на Дж. Р.Р. Толкин, започна с „Хобит: Неочаквано пътешествие“ и продължава с ''Хобит: Пущинакът на Смог'', в който действието се развива в Средната земя 60 години преди събитията във „Властелинът на пръстените“.

Оцелели след началото на тяхното неочаквано пътешествие, всички от Дружината поемат на изток, срещайки по пътя си човека-мечка Беорн и рояк от гигантски паяци в коварните гори на Мраколес. Измъкнали се от хватката на Горските елфи, джуджетата продължават пътешествието към Езерния град и крайната си цел - Самотната планина. Там те ще трябва да се изправят пред създание, по-страховито от всички, които са срещали досега - Дракона Смог. Той ще подложи на проверка не само запасите от смелостта им, но и пределите на тяхното приятелство, и мъдростта, придобита по изминатия тежък път.

Заедно с финалния трейлър, вчера създателите на ''Хобит: Пущинакът на Смог'' представиха и нови постери на героите от филма – елфите Тауриел (Еванджелин Лили), Леголас (Орландо Блум) и Трандуил (Лий Пейс), Стрелеца Бард (Люк Еванс), магьосника Гандалф (Иън Маккелън) и самия Билбо Бегинс (Мартин Фрийман).

Елфът Тауриел не съществува в романа на Д.Р.Р. Толкин, а е създадена от Питър Джаксън и неговата съпруга и съпродуцент Фран Уелш, за да разшири света на Елфите от Мраколес и да внесе известен баланс в доминирания от мъжки герои сюжет. Името й означава „дъщеря на Мраколес“. Тя няма същия статут като Арвен, Галадриел, Елронд или Леголас и стои много по-ниско в елфическата общност, но по думите на Еванджелин Лили: „Може да се каже, че тя тръгва срещу обществения ред на елфите.“

От новия трейлър на ''Хобит: Пущинакът на Смог'' разбираме също, че Кралят на горските елфи и баща на Леголас - Трандуил, предлага помощта си на джуджетата в техните усилия да отвоюват родната си земя. Друг герой, който ще се присъедини към дружината, е Бард, владетел на града Дейл, който има решаващо участие в предстоящите събития.

Заедно с новите фигури в ''Хобит: Пущинакът на Смог'' ще видим отново Мартин Фрийман, Иън Маккелън, Кейт Бланшет, Анди Съркис, Хюго Уийвинг, Ричард Армитидж и други актьори, които участваха в „Хобит: Неочаквано пътешествие“.

''Хобит: Пущинакът на Смог'' е с българска и световна премиера 13 декември 2013 г., в кината на 3D, IMAX 3D, HFR и най-новия, революционен формат 4DX. Последният филм от трилогията - „Хобит: Дотам и обратно“ се очаква по кината на 17 декември 2014 г.