В “И това е България!” режисьорът Стилиян Иванов преплита научното и мистичното, за да представи по един зрелищен и приказен начин тракийските духовни средища от земите на днешна България: гробът на Орфей в Татул, прорицалището на древните жрици в Перперикон, окултното злато от Варненския некропол, мистериите от Долината на тракийските царе, следите от човешки жертвоприношения в гробниците Свещари и Старосел...

Филмът е част от стартиралите вече проекти на Додофилм “Пътят на човешката цивилизация” и “Репортажи за вярата”, които включват документалните ленти „Истината за Орфей“, „Траките“, „Дервишите – мистиците на Изтока“, „Вангя“, „Феноменът Вера“ и др. Верен на почерка си режисьорът Стилиян Иванов и в този филм е прибегнал до изразните средства на възстановките с актьори, анимационните сцени, богатата картография и т.н., за да ни покаже по един увлекателен начин многобройни исторически документи, артефакти, различни научни гледни точки.

Своеобразна екзотична подправка и особен вкус към разказа прибавя Ивелина Христова. За нея продуцентът Деян Неделчев казва:

“Наричана от някои “ясновидка”, а от други “феномен” ние решихме да се доверим на способностите й да улавя енергии и невидими сили, като преди да започнем снимки проверихме до колко и защо трябва да й вярваме. За целта Ивелина беше изследвана от физици, химици, биолози, лингвисти, медици и други учени в единствената българска интердисциплинарна лаборатория за екстраординерни феномени към шуменския университет. Проучванията върху Ивелина, проведени пред камерата на оператора Мирослав Евдосиев, потвърдиха по безспорен начин качествата й на “необикновен човек“ с „необикновени дарби“.”



Изпълнителният продуцент Неделчо Генев допълва:

“Съвместно с археолога Георги Ганецовски направихме контролно изследване на терен на ясновидските качества на Ивелина.“

Става ясно, че в този филм екипът се е доверил както на историята, въпреки, че в голямата си част тя е идеология, така и на Екзюпери, който казва, че “най-същественото е невидимо за очите. Най-същественото е видимо само със сърцето”.

"И това е България!“ е поглед към нашата страна с огромна любов и преклонение, без излишен патриотизъм и лъжлива гордост. А за избора на заглавието на филма автора Стилиян Иванов казва:

„България не е само страната на алчните олигарси, дивата корупция и оскотелия от бедност народ. Не е само алкохолна дестинация и кръстопът на дрогата. България е много повече от това, в което се опитват да я превърнат т.нар. Велики сили. Ние сме страна с хилядолетно минало, наследници на Орфей и Спартак. Нещо повече! Ние сме наследници на първата европейска цивилизация и сме създали своя култура много преди славяните да излязат от блатата на Североизточна Европа или диваците на Азия да опитомят конете. Науката го доказа!

Работата над документалната поредица “И това е България!” стартира още през пролетта на 2010 г., а премиерата ще бъде на 15 октомври, сряда, от 19.00 ч. в киносалоните на Синема Сити: София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе; Кино Латона: Шумен, Разград и Силистра; Кино Парадизо Хасково; Кино Синемакс Благоевград и Концертната зала на Радио Варна.

Филмът ще бъде издаден и на DVD.