Един от най-бележитите съвременни актьори, когото Холивуд изгуби завинаги в началото на годината, се завръща на голям екран, за да каже сбогом с брилянтното си превъплъщение в шпионския трилър ''Най-търсеният човек''.

Отличеният с „Оскар” Филип Сиймор Хофман ще се докосне до сърцата на многобройните си почитатели по света с ролята на комбинативен шеф на антитерористична групировка в последния си завършен филм.

''Най-търсеният човек'' е адаптация на едноименния бестселър на майстора на шпионския роман Джон льо Каре, издаван у нас от „Колибри“. Действието във филма се развива в Хамбург, Германия, в наши дни. Загадъчен, измъчван почти до смърт мъж, наполовина чеченец, наполовина руснак, се появява сред ислямската общност на града с отчаян призив за помощ да си върне незаконно спечеленото от баща му състояние.

Нищо около този младеж не е ясно: жертва ли е или крадец, или още по-лошо – екстремист, решен да унищожава? В тази паяжина от интриги са въвлечени британски банкер и млада адвокатка, решени да защитят беззащитния. През цялото време са наблюдавани от умния и безкомпромисен шеф на германски шпионски екип (Филип Сиймор Хофман), който се стреми да сглоби парчетата на пъзела, надбягвайки се с времето.



В ''Най-търсеният човек'' Хофман влиза в образа на Гюнтер Бахман – блестящ и взискателен ръководител на антитерористична организация, която не се нрави на германската разузнавателна общност. За своя герой актьорът коментира:

„Той знае, че постъпва правилно и всъщност аз също смятам така. Само че светът не гледа с добро око на начина, по който той се справя с лошите момчета.”

Режисьорът на ''Най-търсеният човек'', Антон Корбийн, споделя подробности за съвместната си работа с Хофман: „За мен беше очевидно, че именно той е човекът, който може да вдъхне живот на героя на Джон льо Каре. Винаги съм си представял този персонаж със силна физика и висок интелект, с безспорни лидерски умения. Когато с Филип гледахме филма, още на първоначален етап, не можех да повярвам, че до мен седи същият човек, когото виждах на екрана.”

Сред екранните партьори на Филип Сиймор Хофман в ''Най-търсеният човек'' са Рейчъл Макадамс, Робин Райт, Даниел Брюл, Уилем Дефо и Нина Хос. Екипът от блестящи актьори си спомня за невероятното присъствие на актьора на снимачната площадка.



„Когато влиза в образ, той придобива специфична сила, някаква аура” - коментира Даниел Брюл, който в началото на годината се сдоби с номинация „Златен глобус” за ролята си в екшъна „С пълна газ” и допълва: „Тя е много концентрирана, много мощна”.

Филип Сиймор Хофман получава първото си голямо филмово отличие през 2006 година, когато печели „Оскар” за изпълнението си в криминалната лента „Капоти”. В следващите седем години талантливият актьор получава още три номинации за престижната награда, съответно за изпълненията си във „Войната на Чарли Уилсън”, „Съмнения” и „Учителят”. Зрителите го познават и от емблематичното му превъплъщение в гейм мейкъра Плутарх Хевънсби в блокбастър поредицата „Игрите на глада”, което през ноември ще видим и в новия филм „Игрите на глада: Сойка-присмехулка – част I”, за който актьорът е заснел голяма част от сцените си.

''Най-търсеният човек'' идва в кината у нас това лято.