На 6-ти септември българските кино-зрители може да гледат анимационното приключение „Самолети“, в което актьорите Алекс Сърчаджиева и Константин Лунгов озвучават двама от емблематичните герои във филма – вярната приятелка на главния герой Дъсти - мотокарчето Доти и съдията с иронично чувство за хумор - Роупър.

В комедията от създателите на хитовата анимация на Disney „Колите“, ще чуем още Иван Велчев в ролята на Дъсти - малкият селскостопански самолет с големи мечти; Георги Иванов в ролята на страстния поддръжник на Дъсти - цистерната Чъг; Петър Върбанов, който озвучава очарователния мексикански самолет Ел Чупакабра; Марин Янев като гласа на Скипър – самолетът-ветеран и треньор на Дъсти за състезанието „С криле около света“; Теодор Георгиев като дългогодишния британски състезателен самолет Булдог; Христо Узунов в ролята на Рипслингър – световният шампион и основен опонент на Дъсти; Светлана Смолева и Йорданка Илова като канадката Рошел и индийката Ишани, единствените дами в световната въздушна надпревара.

В изпълнената с екшън и приключения 3D анимационна комедия „Самолети“ попадаме в рискования и вълнуващ свят на владетелите на небесата. Големи, малки, спортни, бойни, състезателни и дори селскостопански самолети обитават небето над целия свят – от Мексико до Индия и Далечния Север. Дъсти е самолет от малко градче с големи мечти - да се състезава с истинските асове високо в небето. Въпреки че конструкцията на селскостопански самолет ограничава шансовете му за победа, а и се бои от високото, Дъсти се обръща за помощ към ветеранът-авиатор от флота Скипър, който единствен може да го подготви за въздушното състезание. В надпреварата „С криле около света“ Дъсти ще трябва да се изправи срещу Рипслингър - настоящия шампион в състезателната лига, а куражът му ще бъде поставен на сериозно изпитание. Когато се устремява към висини, каквито не е и сънувал, че е възможно да достигне, Дъсти проявява смелост, която го превръща в истинско вдъхновение за смаяния свят.

Режисьор на „Самолети“ е Клей Хол, трето поколение запален авиолюбител.