“Тор: Светът на мрака“ на Мarvel е продължение на “Тор: Богът на гръмотевиците“ и на “Отмъстителите“.

Епичният екшън за голям екран продължава приключенията на Тор, могъщият отмъстител, в битките му за спасяване на земята и на Деветте територии от загадъчен враг, който се е прицелил в цялата вселена. Тор се бори да възстанови реда във Вселената, но древна раса, предвождана от отмъстителния Малекит, се завръща, за да я опустоши и потопи в мрак. Изправен пред враг, на който дори Один и Асгард не могат да устоят, Тор трябва да поеме своя най-опасен личен поход, който ще го събере отново с Джейн Фостър и ще го принуди да пожертва всичко, за да спаси света ни.

В “Тор: Светът на мрака“ се завръщат Крис Хемсуърт в ролята на Тор, Натали Портман като Джейн Фостър, Том Хидълстън в ролята на Локи, Стелан Скарсгард, Идрис Елба, Кристофър Екълстън, Адеуале Акинуойе-Агбадже, Кат Денингс, Рей Стивънсън, Закари Ливай, Таданобу Асано, Джейми Алегзандър и др. Специално участие имат Рене Русо и Антъни Хопкинс в ролята на Один.

Режисьор на филма е Алан Тейлър („Game of thrones”), продуцент – Кевин Фейдж, по сюжет на Дон Пейн, сценаристи са Кристофър Йост, Кристофър Маркъс и Стивън Макфрийли.

В основата на филма е класическият герой Тор на Марвъл, който се появява за пръв път в комикса “Пътуване в тайнствеността“ – бр. 83 от август 1962 г.

Жанр:  Eкшън-приключенски
Премиера:  1 ноември 2013 г.
Участват: Kрис Хемсуърт, Натали Портман, Том Хидълстън, Стелан Скарсгард, Идрис Елба, Кристофър Екълстън, Адеуале Акинуойе-Агбадже, Кат Денингс, Рей Стивънсън, Закари Ливай, Таданобу Асано, Джейми Алегзандър, с участието на Рене Русо и Антъни Хопкинс в ролята на Один
Режисьор: Алан Тейлър
Продуцент: Кевин Фейдж
Изпълнителни продуценти:  Алан Файн, Найджъл Гостелоу, Стан Лий, Луис Д`Еспозито, Виктория Алонсо, Крейг Кайл
Сюжет: Дон Пейн и Робърт Родат
Сценаристи: Кристофър Йост и Кристофър Маркъс и Стивън Макфрийли