От 2 до 11 ноември в София, Пловдив и Варна ще се проведе първият по рода си кино-литературен фестивал CineLibri 2015.

Организатори на събитието са ИК "Колибри", които тази година празнуват своя 25-годишен юбилей.

В дните на фестивала ще се прожектират 14 филма, образци на най-добрите екранизации на книги. На 10 от прожекциите пък публиката ще има удоволствието да се включи в изненадващ хепънинг или специална среща с някои от авторите на литературните творби, както и създателите на техните екранизации.

Сред кинолентите във фестивалата програма присъстват вечни кино шедьоври, като „Закуска в Тифани“, модерни класики, като „Фрида“, „Чуй ме“ (с кино заглавие „Не мърдай“) и „Непосилната лекота на битието“, както „Никой не се спасява сам”, чиято прожекция у нас идва веднага след премиерата му на фестивала в Кан тази година.

Специални гости на CineLibri 2015 ще бъдат известният американският писател Дъглас Кенеди, една от най-ценените италиански писателки – Маргарет Мацантини и Серджио Кастелито - знаков италиански актьор и режисьор.

Желанието на Colibri е да подари едно незабравимо преживяване, което обединява зрителите и читателите. Въпреки че боравят с различни изразни средства, доброто кино и качествената книга са двете страни на един и същ медал. Затова Cinelibri идва с двойна цел: да предложи едновременно изтънчено визуално преживяване и да насърчи любовта към литературата.

Освен ефектното отбелязване на своята годишнина, организаторите от ИК "Колибри" имат амбицията CineLibri да се наложи като ежегоден фестивал.

Заглавията на CineLibri 2015:

Стогодишния старец, който скочи през прозореца и изчезна
Любовта трае три години
Закуска в Тифани
Фрида
Чуй ме
Непосилната лекота на битието
Да дойдеш на света
Живот назаем
Никой не се спасява сам
Кустурица. Балкански хулиган
Деликатност
Убийства в Оксфорд
Шегата
Ваканциите на малкия Никола