Преди броени дни баритонът Кирил Манолов преживя поредния си триумфален успех в ролята на Фалстаф под диригентството на Маестро Рикардо Мути в новата продукция на едноименната опера на Верди на музикалния фестивал в Равена, Италия.

Веднага след Равена, спектакълът бе представен и в Овиедо, Испания. Маестро Мути и италианските критици определят единодушно Кирил Манолов за „новия най-голям Фалстаф в целия свят”.

За кратко, баритонът е в България и ще участва на 16 август от 20.30 часа в заключителния гала концерт на „Моцартовите празници” на площада в Правец. Поканен е от артистичния директор на фестивала Христина Ангелакова. Кирил Манолов не за първи път се включва в музикалните събития, организирани от оперната прима, а сега поводът е по-специален – талантливият артист ще има възможността да я поздрави от сцената за нейния юбилей. „Когато видя един голям български талант, няма как пътищата ни да не се кръстосат” – така коментира Христина Ангелакова своята съвместна работа с Кирил Манолов. „Следя неговите изяви, безкрайно се радвам и се гордея с неговите заслужени успехи!”

Кирил Манолов ще открие галаконцерта на 16 август с Пролога от операта „Палячи” на Леонкавало и заедно с Калуди Калудов ще изпълнят дуета на Дон Алваро и Дон Карлос до Варгас от операта „Силата на съдбата” на Верди. В празничната гала вечер, посветена на юбилея на Христина Ангелакова, участват още съзвездие от оперни певци, музиканти и поп изпълнители: Беса Лугичи /Косово/, Илина Михайлова, Йоана Железчева, Русалина Мочукова, Симона Кодева, Даниела Дякова, Гео Чобанов, Деян Вачков, цигуларката Верустиния Щур-Овчинникова от Русия, актьорът Руслан Мъйнов, поп изпълнителите Неделяна Христова и Дани Милев и неговият бенд, оркестър на Държавна опера-Русе. Ще дирижира бразилският диригент Жозе Мария Флоренсио. Водещ Даниел Цочев, В програмата на концерта ще прозвучат увертюри, арии и дуети от опери и мюзикъли на Моцарт, Росини, Доницети, Верди, Гуно, Понкиели, Бизе, Бърнстейн, както и инструментални пиеси с аранжименти за цигулка, бенд и симфоничен оркестър.



КИРИЛ МАНОЛОВ е роден в София, завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Печели различни певчески конкурси в България, носител е на престижни награди от конкурси за млади оперни певци във Виена, Варшава, Барселона и Бреша. Дебютира в Националната музикална академия в София в ролята на Дон Жуан от едноименната опера на Моцарт.

Богатият му репертоар включва ролите на Набуко (Набуко), Симоне Боканегра (Симоне Боканегра), Амонасро (Аида), Марчело (Бохеми), Енрико (Лучия ди Ламермур), Жорж Жермон (Травиата), Ренато (Бал с маски), Фигаро (Севилският бръснар), Дандини (Пепеляшка), Фалстаф (Фалстаф), Ескамилио (Кармен), Жерар (Андре Шение) и т.н.

През 2010 г. той участва като Фалстаф от едноименната опера на Верди в новата продукция на Операта на Висбаден и през същата година стъпва за първи път на сцената на Staats Oper Hamburg в ролата на Фалстаф.

През следващите няколко години името му не слиза от афишите на оперния театър във Висбаден – изпълнява ролите на Фалстаф (Фалстаф), Милър (Луиза Милър), Фигаро (Севилският бръснар), Симоне Боканегра (Симоне Боканегра), Дон Паскуале (Дон Паскуале) и Амонасро (Аида). Гостува като Граф Ди Луна (Трубадур) в Операта в Кьолн, като Фалстаф (Фалстаф) в Хановер и като Милър (Луиза Милър) в Есен, Фалстаф (Фалстаф) във Вупертал, Дулкамара (Любовен еликсир) в Загреб, Амонасро (Аида) в Нюрнберг, Дон Паскуале (Дон Паскуале) в Дармщат, Фалстаф (Фалстаф) в Будапеща, Равена и Лука.

Следват ангажименти в ролите на Дон Карло ди Варгас - (Силата на съдбата) в Парма, Форд (Фалстаф) в Пиаченца, Амонасро (Аида) в Римската опера, Дулкамара (Любовен еликсир) в Дойче Опер Берлин, Шарплес от „Мадам Бътерфлай” в Лас Палмас, Набуко (Набуко) в Триест, Фалстаф (Фалстаф) в Дойче Опер Берлин, Реджо Емилия, Ферара, Савона и Триест..

През октомври 2015 г. му предстои да направи своя дебют в ролята на Саид от операта „Корсар” на Верди на сцената на Театро Реджо-Парма. През март 2016 година гостува в Римската опера в спектакъла на „Триптих”-а на Пучини – в ролите на Джани Скики от едноименната опера и на Микеле от „Мантията”, през май гостува в ролята на Дулкамара от „Любовен еликсир” на Доницети в Севиля. През юни, юли е Фалстаф на Оперния фестивал в Савонлина под диригентството на Маестро Мути, а в Римската опера и на Летния фестивал Каракала е ангажиран за ролята на Амонасро в спектакъла на операта "Аида". През септември лети за Монреал, където отново ще бъде Амонасро...