Едно от най-значимите имена на съвременната испанска литература присъства в програмата на третия Софийски литературен фестивал!

Клара Санчес е автор на романи като „Небето се завърна” и „Това, което името ти крие”, спечелили редица престижни отличия. Срещата с нея ще се състои на 10 декември от 18:00 ч. в Мраморно фоайе, ет. 2. В ролята на модератор влиза Жаклин Вагенщайн.

Клара Санчес има опит като университетски преподавател и журналист в печатни и електронни медии. Още с дебютния си роман, „Скъпоценни камъни” (1989) получава признание от страна на критиката. В него, както и в следващите си работи, тя обрисува картини от ежедневието и бита, анализира социални традиции и културни феномени, често използва ирония и хумор, за да разкрие недостатъците на съвременния свят.

За романа „Последни новини от рая“, който представлява проникновено изследване на алиенацията и объркаността на съвременната младеж, Санчес е удостоена с наградата „Алфагуара” за 2000 година. През 2010 г. за „Това, което името ти крие“ в надпревара с 261 номинирани тя получава „Надал“, най-старото литературно отличие на Испания, което се връчва от 1944 година насам. Три години след това излиза „Небето се завърна” и печели внушителната награда „Планета”.

Основната програма на Софийския литературен фестивал, чийто фокус тази година е Иберийският полуостров, стартира на 8 декември 2015 година, когато официално се открива и Панаирът на книгата. Във връзка с 25-ия си рожден ден „Колибри” ще предложи цяла галерия от изкусителни четива от всички жанрове, за всеки вкус.

Сред големите ни акценти тази година са сборникът с разкази „Мъже без жени” на Харуки Мураками, блестящата биографична книга за Уди Алън, „Японският любовник” на Исабел Алиенде, сензационното продължение на трилогията на Стиг Ларшон „Онова, което не ме убива”, подписано от Давид Лагеркранс, сборникът с разкази „Алефът“ от неподражаемия Хорхе Луис Борхес.

Много празнични изненади и апетитни намаления ви очакват на разточителния нов щанд на „Колибри“(номер 315), където ще ви посрещаме всеки ден между 10:00 и 20:00 часа.

Не пропускайте срещата с Клара Санчес на 10 декември от 18:00 ч. в Мраморно фоайе на НДК, ет. 2! Молим журналистите, които желаят да запазят час за интервю с авторката, да се свържат с Кремена Димитрова.