Една от модните икони на 90-те години Клаудия Шифър празнува 45 години.

Тя е родена на 25 август 1970 г. в германския град Райнберг в семейство на юрист. Като ученичка била доста срамежлива и твърде висока за връстниците си - 1,80 м.

На 17 години в нощен клуб в Дюселдорф я забелязва директорът на модната агенция "Метрополитън Моделс" и Клаудия заминава на пробни снимки в Париж, въпреки че се смятало, че ще последва кариерата на баща си.

Първата й корица е за френското списание "Ел", а с годините краси още стотици корици на големи списания като "Венити Феър", "Пийпъл" и "Ролинг Стоун". Германският модел бързо завладя световните подиуми и работи с най-големите имена в модата. Шифър става рекламно лице на известни козметични марки, автомобили, напитки.

Клаудия се снима във филми и клипове, пуска собствени козметична линия и марка бижута, както и дискове с упражнения. През 1990 и 1991 г. влиза в класацията на сп. "Пийпъл" на 50-те най-красивите хора в света, припомня "Дневник".

През 1993 г. на гала вечер в Берлин моделът се запознава с илюзиониста Дейвид Копърфийлд. Година по-късно двамата се сгодяват, но през 1999 г. се разделят. Докато връзката им трае, Клaудия Шифър се появява в някои от спектаклите на Копърфийлд като специален гост. Веднъж илюзионистът я издига във въздуха, преди да я накара да изчезне, друг път я обезглавява с огромна гилотина или пък я разрязва на две, докато тя лежи в стъклена кутия. Последният номер е определен от други илюзионисти като една от най-загадъчните и трудни за разрешаване версии на номера с разрязването на човек.

След връзката си с илюзиониста Клаудия се сгодява за наследника на Green Shield stamps Тим Джефрис. Те са заедно до 2000 г. Скоро след това тя има връзка с продуцента Матю Вон. Двамата се сгодяват през 2001 г., а на следващата година сключват брак. Имат три деца - Каспър, роден на 30 януари 2003 г., и дъщерите Клементин, родена на 11 ноември 2004 г., и Козима Вайълет, родена на 14 май 2010 г. Клаудия се снима гола и бременна на 39 на корицата на "Вог". Снимката е дело на моделиера Карл Лагерфелд, чието рекламно лице тя бе в апогея на кариерата си.

От 1997 г. Клаудия Шифър е член на УНИЦЕФ, а от 2006 г. става посланик на добра воля на организацията.