Легендарният британски изпълнител Клиф Ричард, който сега е в Португалия, отмени планираната си за края на септември изява в британския Кентърбъри.

Според представител на певеца, решението е взето заради огласените преди няколко дни по негов адрес обвинения в сексуални престъпления през 80-те години на XX век.

"На 26 септември сър Клиф трябваше да пее на благотворително събитие, което ще се проведе в катедралата на Кентърбъри", се казва в официално заявление.

"Ричард не иска огласените неверни обвинения да хвърлят сянка върху това събитие и той реши да се откаже от участието си."

"Певецът поднася извиненията си за причинените неудобства", добавя неговият представител.

На 14 август британската полиция обискира къщата на певеца в Бършир. Говорител на полицията заяви, че обвинението е свързано със сексуално посегателство срещу момче под 16 години, извършено през 80-те години на миналия век в Южен Йоркшир, съобщи Би Би Си.

Певецът, който е роден в Хари Уеб, е един от най-известните британски музиканти на всички времена. Той е продал над 21,5 милиона сингъла, повече от всеки друг британски артист, и е единственият изпълнител с поне един албум, оглавявал британските класации във всяко от последните седем десетилетия.

Ричард е представял два пъти Великобритания на песенния конкурс Евровизия, а миналата година издаде 100-я албум в кариерата си. Той получи рицарски орден през 1995 г. и пя на концерта за Диамантения юбилей на кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец през 2012 г.

Засега 73-годишният Клиф Ричард не проявява желание да се върне във Великобритания. Чрез адвокатите си той отрече всякакви подобни обвинения, но обяви, че ако е необходимо е готов да даде показания.