Отговаряйки учтиво в Берлин на журналистически въпрос за връщането в Гърция на "мрамори" от Партенона, Джордж Клуни със сигурност не си е представял да се появи на първите страници на гръцките вестници и да си спечели официално пътуване до страната на Акропола.

Актьорът и режисьор представи в събота на 64-то издание на Берлинале новия си филм "Пазители на наследството", чийто сюжет е свързан както с германската история, така и с гръцката античност – кражбите на шедьоври на изобразителното изкуство от нацистите и работата на съюзническите сили за връщането им.

Той направи това без да разчита на патриотизма на гръцка журналистка, която използва случая, за да попита актьора дали смята, че гръцките съкровища от античността, изложени в чуждестранни музеи, най-вече фризовете от Партенона, съхранявани в Британския музей, трябва да бъдат върнати на Атина.

"Да, това би била добра идея, имате право от ваша гледна точка", отговори просто Клуни, цитиран от гръцката преса. С този отговор от около петнадесетина думи холивудската звезда си спечели признанието на гърците и цели страници, дори първи страници на гръцките вестници от уикенда насам са посветени на думите му.



Благодарността на гърците достигна кулминацията си снощи с писмо на министерството на културата до актьора, с което той беше поканен официално да прекара "няколко дни в Гърция". "От името на всички гърци ви отправяме голямата си благодарност за вашите думи", пише министърът на културата Панос Панайотопулос.

"Надявам се да приемете поканата да прекарате няколко дни в Гърция. За да видите множество гръцки съкровища от античността, запазени под средиземноморското слънце. И, разбира се, да посетите новия музей на Акропола срещу свещената скала, където един площад очаква завръщането на мрамора на Партенона от недоброволното му изгнание", допълва министърът. Гърция се бори от десетилетия за връщането на фриз, дълъг 75 метра, който бил изнесен през 1803 г. от британския дипломат Лорд Елгин, докато страната все още е част от Османската империя, пише БГНЕС.