Всеки от нас е живял поне малко на село. Припомнете си миризмата на печени чушки, примесена с магарешки рев и тихото бъбрене на бабите пред читалището.

А какво ще кажете за селския казан за ракия? Някои неща остават класика за нас българите. Авторите ни ги разкриват с чудесен ритъм и финес.

Гавраил Гавраилов е психолог и рекламист, запален по риболова със спининг и поклоненията до свети места. Предишните му книги „Родопи - в търсене на корените“ и „Североизточна България - гид за пътешественици“ са откровения. Тук той разкрива легендите на много непознати места.



Анна Пелова е писател и графичен дизайнер, колекционира традиционни български носии. Предстои да публикува дебютния си роман, попаднал сред десетте финалисти в конкурса на „Сиела“ за Нов български роман. Споделя за селата с неподправен чар и фокус върху здравословната храна и фолклора.

Михаил Михов е планински водач и пътешественик, експерт по алтернативен туризъм. Публикувал е десетки статии в пътеводители и списания. В тази книга провокира интерес към тайните на селата от Дунавската равнина, Пирин и Странджа.

Няма как да не поемете на път, след като прочетете тази книга.



„СЕЛАТА В БЪЛГАРИЯ – ПОСОКИ ЗА ТУРИЗЪМ И КУЛТУРА“

Резюме

В първата по рода си книга за селския туризъм в страната се опитваме да обхванем възможно най-много атракции и услуги, които имат потенциал и за бъдещо развитие. В общата част на книгата проследяваме текущото състояние на селския туризъм, неговите алтернативни варианти и допира му с културата на местните общности. За първи път правим анализ на отделните туристически региони в страната и потенциала им за развитие. Фокусираме внимание върху зелените алтернативи, културните аспекти на съвременните форми на изкуство в селска среда, развитието на поклонничеството и екологичния туризъм. Важен момент са темите за чистата храна, меда, виното, коприната и маслодайните рози. Цялостния дух на първата част на книгата е внушението, че туристите по селата са чакани гости, а собствениците на местата за настаняване са домакини и бъдещи приятели.

В специализираната част на книгата насочваме гостите към 39 конкретни села из цялата страна. Подбора сме направили на случаен принцип, но с цел да дадем представителна картина за селския туризъм в България. Всяка статия е символичен вход към конкретен туристически регион или съседни дестинации. Статиите изградихме с лично отношение и след целенасочени посещения на местата. В тях има много местни легенди, любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции, интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българското село през годините. В индекса на книгата са изброени 210 села от цялата страна.



В последната част на книгата сме събрали пет кратки истории на млади дами, които описват техни пътувания из страната. Това са увлекателни разкази, в които даваме възможност на пишещи любители да споделят техни впечатления от тематични пътешествия в селска среда. Целта на тази част на книгата е да провокира допълнителен интерес към споделянето на пътешествия чрез текст и снимки. Обявяваме и отворен конкурс за фотопис на тема „Хляб и сол“. Чрез него ще търсим обратна връзка с читателите на тази книга и бъдещи пътешественици сред красотите на провинциaлна България. Ще се радваме те да ни споделят аспектите на традиционното българско гостоприемство с преки впечатления.

Всичко това е гарнирано с над двеста авторски фотографии и жив изказ с намигване към проблемите, както и практични съвети. Книгата е с обем 188 стр., в стандартен размер за пътеводител ( А5), луксозно пълноцветно издание.



Това е първата по рода си книга за селски туризъм в последните десетина години. Вярваме, че веднага след издаването й, тя ще заживее собствен живот и нарицателно ще бъде наричана „селския гид“. Планираме да продължим с нашите пътувания и да опишем впечатленията си в цяла поредица за селския туризъм в страната.

Гавраил Гавраилов, Анна Пелова, Михаил Михов

Стр:188
Корична цена:16 лв.