Главата на Римокатолическата църква Франциск I обяви 2016 г. за „година на милосърдието”, а скоро след това публикува и първата си книга като папа: „Името на Бог е милосърдие”.

Изданието, което излиза на български език с логото на „Сиела”, е своеобразен призив към хората за повече милост, за повече смирение, за вяра без осъждане на другия, за единство и любов.

На 12 януари 2016 г. във Ватикана беше представена първата книга, която папа Франциск пише след възкачването си на Светия престол. Освен за милосърдието, любовта и отварянето на човешкото сърце към другите – централни теми в изданието, в „Името на Бог е милосърдие” папата поставя акцент и върху ролята на Църквата, която според него трябва да дава личен пример, а не да назидава.

Папа Франциск смята, че Църквата няма право да изключва никого и трябва да търси пролука за Божията любов във всяко сърце, без да съди и заклеймява. В книгата си главата на Римокатолическата църква коментира щекотливи теми като отношението на Църквата към хомосексуализма, бежанската вълна в Европа и др. Той припомня огромната нужда от милосърдие в съвременния свят – както в духовен план, така и в социален. Посланието на папата не е насочено само към вярващите – той не изключва никого и се стреми да не прави разграничения.

Папа Франциск I продължава да печели симпатии със своите изненадващо либерални възгледи, с борбата си с корупцията във Ватикана и с отварянето на църквата към хора, които преди тя е заклеймявала. В „Името на Бог е милосърдие” той обобщава: „Посланието на Иисус е милосърдието. За мен, казвам го със смирение, това е най-силното послание на Господа.“
Хорхе Марио Берголио, по-известен като папа Франциск I, е роден в Буенос Айрес на 17 декември 1936 г. На 13 март 2013 г. става епископ на Рим и 266-ия папа на Римокатолическата църква. Две години по-късно – на 13 март 2015-та, обявява Свещената година на милосърдието, която започна на 8 декември 2015 г. и продължава до днес.

„Името на Бог е милосърдие” е издадена като разговор на папата с италианеца Андреа Торниели – кореспондент на „Ла Стампа” и журналист с дългогодишна практика в отразяването на новини и събития от Ватикана. Торниели е също директор на уебсайта Vatican Insider и пише за редица други италиански и чужди издания. Автор е на първата биография на папата – „Франциск: Папа на един нов свят”, преведена на 16 езика.

Българското издание на „Името на Бог е милосърдие” е едно от малкото по света, на чиято корица виждаме лика на самия папа Франциск. Корицата е оформена от художника Дамян Дамянов, преводът от италиански език е на Дария Карапеткова, а консултант е философът и журналист Тони Николов.