Каква глобализация искаме – за корпорациите или за хората?

Лицето на алтерглобализма Нейоми Клайн прави безпощаден анализ на климатичната криза и сочи виновните за глобалното затопляне в книгата „Това променя всичко“ (ИК „Изток-Запад“). Но не спира дотук; тя предлага решения за излизане от създалата се тежка ситуация.

„Това променя всичко“ е може би най-провокативната книга на Нейоми Клайн, станала световноизвестна с ярките си политическите анализи и яростната критиката на корпоративната глобализация. „Това променя всичко“ излиза в края на 2014 г. и веднага оглавява класациите за най-продавани книги.

Клайн умно и последователно развенчава всички популярни митове, свързани с драматичните климатични промени в света. И да, основната причина за глобалното затопляне е алчността на капиталистическия пазар; и засягащи всички нас са последиците от тази алчност.

Къде е спасителният изход според нея? Радикалните промени ще се случат само ако обикновените хора масово се надигнат на протест. И ако са решени на всяка цена да решат кризата с климата - може би най-опасната за човечеството и за планетата досега.

Защото мащабите й са всесветски и всеобхватни, и тя променя всичко: и това, което можем да направим, и онова, на което се надяваме, както и всичко, което можем да изискваме от себе си и нашите политици. А те ни казват: нещата са неизбежни и вече нищо не може да се стори.

„Можем ли да се справим?“, пита Клайн. И отговоря: „Всичко, което знам, е, че нищо не е неизбежно. Нищо, освен това, че климатичните промени променят всичко. И за много кратко време същността на тази промяна все още зависи от нас.“

Нейоми Клайн е родена на 8 май 1970 г. Първата й книга е „Без лого“; там тя разглежда резултатите от рекламната индустрия и консуматорската култура в развитите страни. Следва сборникът „Огради и прозорци“, описващ организираните протести срещу интересите на корпоративната глобализация. В третата си книга, „Шоковата доктрина“, журналистката анализира световните политико-икономически процеси през последните десетилетия. Ключовите въпрос е: „Каква глобализация искаме – за корпорациите или за хората?“ Във всеки случай тя е на страната на хората.

Наричат Нейоми Клайн „един от най-вдъхновяващите мислители в днешния свят“ не само защото открито поставя някои от най-важните и неотложни проблеми на нашето съвремие - но и защото много умело разглежда тревожните въпроси в политиката, ненужните истерии в икономиката и стига до верни исторически изводи.

„Това променя всичко“ е задълбочен труд, който е за необходимостта от цялостна промяна в мисленето ни за света. Книгата е предназначено за читатели с активна позиция към случващото се в нашия сгрешен свят.