Героите в криминалната комедия „Господин Х и морето“ имат своите действителни прототипи и не са изцяло сценарна фикция. Това става ясно от поредния влог на Доротея Толева „Ти Можеш“, който актрисата поддържа и с който тя доближава зрителите по-близо до сериала и неговите герои.

„Сега ще ви издам и една тайна. Сценаристите на сериала имат връзка с криминален психолог, който знае много подобна история на нашата - мъж, който си сменя самоличностите и работи като директор на болница, шеф на фирма, застраховател и т.н. Представяте ли си да попаднете на лекар, който всъщност не е лекар или да си застраховате колата и да се окаже, че нямате застраховка или пък да си купите самолетен билет и на летището – бум, нямате билет?!“, разказва Доротея във влога си.

„Имаме един случай, който следихме, докато пишехме сценария. Това е Спас от Кочериново, който имаше фалшива идентичност в интернет и продаваше самолетни билети. Помним, че доста трудно успяха да докажат, че Спас и Александър Николов са едно и също лице. Разбира се, адски интересен е прототипът на Тодор Колев от „Опасен чар“, Илия Георгиев – Баровеца, за който се говори, че дори следователите започнали да харесват, защото бил адски ловък и забавен, но все пак измамник“, допълва Теодора Маркова, един от сценаристите на сериала.