Според експертите по стил изборът на тоалет от съпругите на държавните глави свидетелства не само за тяхната обвързаност с модните тенденции, но и за състоянието на държавата.

Коя е най-важната част от ежедневието на хората, които управляват света? Войните? Прекалено е сложно. Политиката в Близкия изток? Не, не и не. Най-интересната част в живота на политиците, поне за обикновените хора, е това как са облечени по време на многобройните си срещи, конгреси и конференции. А най-прекрасното от тези събития са техните нежни половинки.

Акцентирайки върху този елемент, влиятелният по въпросите на модата ресурс Wmagazine.com разказа и показа как са облечени първите дами в света. Как иначе обикновеният човек би могъл да знае, че по роклята Oscar de la Renta на Мишел Обама или обувките Louboutin на съпругата на диктатора на Камерун може да се съди не само за техния моден вкус, но и за положението на нещата в страната?

Мишел Обама: Разрушителката на стандартите

Както и нейният съпруг Барак, Мишел Обама бе призвана да разклати добрата стара Америка. Все още не е ясно кое е по-трудно - да си първият чернокож президент на САЩ или да се решиш да носиш кокетните, женствени рокли на Oscar de la Renta, Carolina Herrera и Arnold Scaasi на официални политически мероприятия редом със съпруга си. Мишел реши да не остави камък върху камък от каноничния стил на Джаки Кенеди, ако не се смята малкият реверанс към класиката под формата на бисерното колие и елегантните обувки.

Карла Бруни-Саркози: Супермодел завинаги

Кралицата на подиума от 80-те и 90-те години с всички сили се старае да изглежда поне малко по-несексуална в новото си амплоа на съпруга на президента на Франция. Тя се опитва в този смисъл да приспи окото на наблюдателното общество с костюми Dior и обувки без ток, но безуспешно - всички се интересуват както и преди от бурното й минало и старите й голи снимки.

Саманта Камерън: Fashion инсайдър

Въпреки че Саманта, съпругата на британския премиер Дейвид Камерън, произхожда от едно от най-добрите семейства в Англия, с майка дукеса Астор и баща баронет, тя обича тоалети от Topshop и трябва да се отбележи, изборът й впечатлява. Още повече че не много скъпите марки госпожа Камерън съчетава с доста по-солидни, като Christopher Kane и Hakaan.

Шантал Бия, Камерун: Диктатура на модата

Може би мъжът й е прекалено жесток управник, но за покупката на нови рокли Roberto Cavalli на своята половинка Шантал не може да откаже.
Пък и по лекомислените къдрици на госпожа Бия никой не би заподозрял, че в страната има някакви проблеми. Освен може би покупката на поредната чанта Hermes.

Сонсолес Еспиноса, Испания: Патриотизъм

Някой виждал ли е тази жена с лоша прическа? Има нещо в късите, елегантни подстрижки. Особено ако са на главата на Сонсолес Еспиноса, съпругата на испанския премиер Сапатеро, която знае как да използва подобни модни ходове, като елегантните скъпоценности и авангардните силуети. Освен това тя е и патриотка. Предпочита марките Loewe и Joseph Altuzarra. Тайното й оръжие е гласът й - истинско класическо сопрано.

Бетина Улф, Германия: Консерватор с татуировка

Високата блондинка в класически коктейлни рокли от бляскава коприна може да блесне в неочаквана светлина, ако забрави у дома кашмирената си наметка. Защото в този случай ще се открие нещо неочаквано - рамото й е украсено с татуировка, достойна за някоя сърфистка от Маями Бийч. Но иначе тя е напълно добропорядъчна, скромна арийка.

Асма ал Асад, Сирия: Гардероб, пълен с обувки

Грим, който не закрива естествената красота на лицето й, обикновена, но стилна чанта Bottega Veneta, костюми с добра кройка и панталон, малки черни рокли в класически стил. Любимите марки на съпругата на сирийския държавен глава са Reed Krakoff и The Row. Основната й слабост обаче са обувките Christian Louboutin, които, ако се съди по снимките, са неизброими.

Вероника Ларио: Къде ти е умът, Силвио

Тя вече не може да се нарече първа дама в пълния смисъл на думата, защото е в развод с премиера на Италия Силвио Берлускони. От друга страна, тя винаги ще си остане първа - не всяка жена на държавен глава може да напише статия в медиите, разобличаваща недостойното поведение на съпруга й и неговата изневяра.
А дори и след развода си Вероника ще продължи да носи идеално пасващите на фигурата й костюми с панталон, големи диаманти и изискани перли.

Източник: "Стандарт"