Копенхаген ще бъде домакин на 59-то издание на песенния конкурс “Евровизия”, който ще се проведе през месец май следващата година.

Организаторите стигнаха до това решение след дълга надпревара между няколко града в Дания, като основен конкурент на датската столица беше  Хернинг. 

Арена на конкурса ще бъде “B&W Hallerne”, а историята на бъдещия дом на конкурса през 2014-а е доста нетипична. Обикновено “Евровизия” се провежда в големи спортни зали или стадиони, като Дания използва големия стадион “Паркен” в Копенхаген при предишното си домакинство на конкурса през 2001-а. Този път обаче, дом на музикалната надпревара ще бъде бившо пристанище, което спира да функционира като такова през 1980-а година.

Преди “B&W Hallerne” да се превърне в арена, достойна за домакинство на събитие от този ранг, домакините ще трябва да вложат доста усилия в ремонтни и строителни дейности.

Освен поради добрата локация и възможности за поемане на туристическия поток, Копенхаген е избран и заради възможността организаторите да развихрят своето въображение. Тяхната идея е на територията на вече нефункциониращото пристанище да оформят своеобразен евровизионен остров, на който да изградят цялата нужна инфраструктура, която да поеме нуждите на делегациите и феновете.

“Евровизия” 2014 ще се проведе на 6, 8 и 10 май 2014-а година, а датската столица  Копенхаген се очаква да бъде домакин на делегации от над 40 европейски страни. Мотото на конкурса в Дания  ще бъде “Join us”, съобщава eurovision-bg.com.