На 11 декември от 19:00 ч. в Съюза на българските композитори, зала „Филип Кутев”, се състоя концерт „Традиция и вълшебство“ на народен хор „Космически гласове от България“.

„Космически гласове от България” е професионален женски народен хор, основан през пролетта на 1994 г. от продуцента Емил Минев (1949-2012). От създаването му до днес, този музикален проект грее сред едни от най-ярките представители на българското изкуство на световната културна сцена. Хорът се превърна в традиция, съхранявана от поколения творци и изпълнители.

Традиция, която приобщава българския фолклор и неговия характерен звук към безкрайното разнообразие от музикални стилове и тенденции.

След смъртта на продуцента Минев през 2012 г., проектът е поет от дъщеря му Елена Минева-Пиерло, както и от делегирания продуцент Стоян Желев. Новият диригент на хора е Надежда Иванова - млад и перспективен професионалист.



С концерта „Традиция и вълшебство” хорът представи обновения си състав, който изпълни емблематични за хоровото изкуство произведения на утвърдени автори и млади аранжори в присъствието на редица изтъкнати български композитори, дейци на културата и бизнеса, видни интелектуалци.

Продуцентите имат амбицията да поведат хора към нови световни достижения и да работят за съхраняването и популяризирането на българската народна песен.

По време на концерта бяха изпълнени следните произведения:
1. “По стари песни” - обр. Ганчо Гавазов
2. “Калино, Малино” - обр. Стефан Мутафчиев
3. “Гел мома” - обр. Стефан Мутафчиев
4. “Сьоднал ми е млад терзие” - обр. Стоян Пауров
5. “Две невести” - обр. Илиян Юручки
6. “Месечинко льо, грейливка” - обр. Филип Кутев
7. “Шопска сюита”
8. “Барем са ерген, мамо, наодих” - обр. Генчо Генчев
9. “Години, години” - обр. Анастас Наумов
солисти Марина Стефанова, Анна Вучкова и Анджелика Цветанова
10. “Лепа Mаро софиянко” - обр. Коста Колев
11. “Кафал свири” - обр. Петър Льондев
12. “Листни са, горо” - обр. Стефан Мутафчиев
13. “Кaлугерине” - обр. Николай Кауфман
солист Атанаска Колева
14. “Море, зажени се Гюро”- обр. Красимир Кюркчийски